Update

'Droomscenario' voor NedCar, de deal is rond

Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten en Henk van Rees spreken het personeel bij NedCar toe. Beeld ANP
Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten en Henk van Rees spreken het personeel bij NedCar toe.Beeld ANP

Het Eindhovense bedrijf VDL neemt NedCar over. De contracten zijn getekend, maakte VDL bekend.

Daarmee komt een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van NedCar. De Limburgse autofabriek kan met de deal vanaf medio 2014 Mini's voor BMW gaan bouwen. Op termijn zijn de banen van de 1500 medewerkers gegarandeerd.

'De VDL Groep wil met deze overname haar positie op de internationale automotive markt verder versterken. Per 1 januari 2013 wordt het bedrijf een onafhankelijk autoproducent en zal onder de naam VDL NedCar in opdracht van derden auto's gaan produceren', laat de onderneming weten. Na het ombouwen van de productielijnen, zal vanaf de tweede helft van 2014 in Born de Mini gemaakt worden.

De overdracht van de aandelen van Mitsubishi naar VDL zal in december plaatsvinden.

NedCar is de enige grote autofabriek in Nederland. De fabriek heeft een capaciteit voor de productie van circa 200.000 auto's per jaar, op basis van twee ploegendiensten.

Droomscenario
De redding van NedCar is een zegen voor Limburg. De autofabriek ging van nachtmerrie naar droomscenario. 'NedCar is een overlever pur sang.' Zo reageerde bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten op het rondkomen van de contracten nodig voor de doorstart van NedCar als producent van Mini's vanaf medio 2014.

'De NedCarwerkers zijn weggejaagd door Mitsubishi, een kleine automobieljongen, maar mogen nu auto's gaan maken voor BMW, een ijzersterke Europese reus die groeit en groeit, die uitbreiding van de productiecapaciteit zoekt', zei Van Rees. 'Dat uitgerekend BMW voor NedCar kiest, is de ultieme erkenning van het vakmanschap en de prestaties van de 1500 autobouwers in Born. Een beter keurmerk kun je niet krijgen.'

Door de overname van NedCar door het Eindhovense bedrijf VDL is de werkgelegenheid van de 1500 werknemers op termijn gegarandeerd.

Kwetsbaar
De positie van NedCar en van de 1500 werknemers blijft kwetsbaar. 'We blijven vooralsnog afhankelijk van maar één opdrachtgever', laat vakbond De Unie maandag weten in een reactie op de definitieve overname van de autofabriek.

'Natuurlijk is het geweldig dat VDL uit Eindhoven NedCar door een overname heeft gered. Maar voor BMW blijft Born een satellietvestiging van haar Mini-fabriek in Engeland', aldus de bond. De Unie stelt dat NedCar daarmee voor de lange termijn kwetsbaar en afhankelijk is van maar van een opdrachtgever. 'VDL moet verder shoppen bij andere opdrachtgevers en automerken', meent De Unie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden