Droomscenario SHO loopt uit op drama

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Zaterdag 16 mei 1998 moest de dag van SHO-trainer Beb van der Heijden worden. Zijn droomscenario voorzag in winst van zijn eigen ploeg bij Capelle en puntverlies van zijn dorpsgenoten uit Barendrecht. Na afloop moest de trainer echter een 'begrafenissfeer' schetsen, omdat SHO faalde (3-1) en het droomscenario tot drama verwerd.

PETER WILSCHUT

Toen het eigen falen in het laatste kwart van de wedstrijd werd vertaald in tegentreffers was er geen houden meer aan, al kondigde het drama zich al voor rust aan. Een vlijmscherpe start van SHO leverde na twee minuten de 0-1 op van Jaouad Fertoute (assist: Pieter Batenburg). Waar de voltreffer tot groei van rust en vertrouwen had moeten leiden, sloegen spanning en verkramping in de benen. Van der Heijden: “Ik zei al direct dat de treffer te vroeg viel. We raakten de weg kwijt. De verkeerde mensen werden betrokken in de opbouw, de vleugels werden niet benut, de spitsen daardoor niet bereikt, kortom, niets klopte.” Capelle presenteerde de rekening kort voor rust. Een strafschop na hands van Klippel werd door Van Gelder onberispelijk benut (1-1). Omdat Barendrecht tezelfdertijd de gelijkmaker tegen GVVV scoorde, lag SHO vanaf dat moment moreel onder.

De Oud-Beijerlanders probeerden het eerste kwartier na de pauze de druk te verhogen, maar toen kansjes voor Brown en Fertoute tot niets leidden vloeide na het zelfvertrouwen ook de kracht langzaam weg. Dat werd versterkt door het uitvallen van doelman Groenendijk die bij een duel een contactlens en daarmee het zicht verloor. Capelle ging vanaf minuut 75 op weg naar de verrassende derde periodetitel. Van der Made dwong Kuivenhoven tot een overtreding na een taxatiefout (strafschop Van Gelder: 2-1). Dezelfde speler besliste de partij vlak voor het einde definitief (3-1). Nadien bevestigde Kuivenhoven SHO's onmacht. De man die vele weken de as-positie van de nu van een blessure teruggekeerde Klippel zo goed had waargenomen speelde een ongelukkige wedstrijd, veroorzaakte de strafschop bij 1-2 en reageerde zich in de slotminuut af op Tom Broeder. Onnodig qua plaats en moment en met rood als gevolg.

Nadat Van der Heijden zich had losgemaakt van de kleedkamer (“geheel kapot, een enorme mineurstemming”) was de analyse nuchter: “Natuurlijk is er teleurstelling, maar als je daar doorheen kijkt, zie je een fantastisch seizoen met hele mooie zaterdagen. Zo eentje als nu hoort er dan helaas ook bij. En ach, ik geloof er wel in dat aan het eind van de rit iedereen daar staat waar-ie hoort. In die zin is Barendrecht terecht kampioen. We hebben het hier zelf verloren, waar we een beslissingsduel hadden kunnen afdwingen.”

Het eindresultaat - een gedeelde tweede plaats - is inderdaad fantastisch voor de ploeg die in 1995 nog degradeerde, in 1996 terugkeerde en vorig jaar onder Harry van den Ham beslag legde op de tiende plaats. Eind mei van het vorig jaar - de spelersmarkt stond op sluiten - werd de komst van Van der Heijden bezegeld na de late overstap van Van den Ham naar Telstar. De trainer presteerde top met zijn smalle selectie, al was dat net niet genoeg voor de titel. Volgend jaar keren in elk geval de oud-spelers Van Keeken (Kozakken Boys) en Vermaat (Strijen) terug.

Waar adel verplicht, weet Van der Heijden dat volgend jaar gewerkt moet worden voor de titel. Voor de viering van die titel wilde hij zijn dorp Barendrecht zaterdagavond mijden: “Ik weet zeker dat de club (waaraan zijn twee zoons wel hun hart hebben verpand, en van wie er eentje in het tweede elftal speelt - red.) de feestwagen voor m'n huis laat langsrijden. Daar zit ik niet op te wachten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden