Droomcoalitie: Wijffels erbij

Welke coalitie moet er komen? Lezers doen voorstellen, in reactie op de vraag van zaterdag. Luid klinkt de roep om een brede coalitie, die Wijffels (CDA) moet helpen smeden.

Duurzaam met Wijffels
De beste coalitie is 'groen': duurzaam voor Nederland en Europa. Ook de VVD zou overtuigd moeten raken door de 21 duurzame stellingen die Herman Wijffels zojuist voor de formatie heeft gepubliceerd. Met dit kompas is het gesprek tussen de VVD en de PvdA de moeite waard. Mocht de VVD niet duurzaam en groen door de bocht gaan, en de PvdA wél willen gaan voor de vooruitziende blik van Wijffels, dan is er een alternatief. De middenpartijen (D66, CDA en eventueel GroenLinks) hebben met PvdA en SP een meerderheid van 78/82 zetels. SP moet dan bijdraaien van conservatief naar progressief en instemmen met meer Europa en meer innovatieve hervormingen.

Krijn Hamelink Amersfoort

Oranje met het CDA
De kiezer wil geen polarisering meer. 'Verbinding zoeken', hoor ik om me heen. Samen de grote vraagstukken van vergrijzing en Europa aanpakken. VVD en PVDA hebben een meerderheid. Maar drie poten zijn steviger dan twee. Daarbij lijkt er nu een historische kans te liggen om de drie ideologische zuilen van weleer in een kabinet te verbinden. Het CDA kan het zout zijn waardoor de zaak duurzamer op smaak blijft.

Zo'n 'oranje coalitie' past bij Nederland.

Ed van Schaik Leusden

SP én CDA erbij
De VVD wil niet regeren met een links blok en de PvdA niet met een rechts blok. Begrijpelijk. Men komt er uit door beiden een partij naar keuze uit te laten nodigen. Dat zal voor de VVD het CDA zijn en voor de PvdA de SP. Resultaat: 53 linkse zetels, 54 rechtse zetels. En dan moeten de dames en heren hun politieke handwerk laten zien!

Jan van Rhoode Amsterdam

Wijffels in crisiskabinet
Liberalen en socialisten hebben een tegengestelde visie op sociaal-economische vraagstukken. Een kabinet van VVD en PvdA wordt dan ook vlees noch vis. Hoewel deze partij fors heeft verloren, heeft het CDA een rijke evaring in besturen en polderen, en een program dat een middenpositie inneemt tussen VVD en PvdA. Onder bezielende leiding van Herman Wijffels, aangevuld met Jan-Kees De Jager en Liesbeth Spies, kan een kabinet samengesteld worden met verder zes VVD-ministers en 5 PvdA-ministers. Het regeerprogram kan op grote lijnen, met voldoende ruimte voor verdere invulling door de Kamer. Rutte en Samsom nemen plaats in het parlement. Dit kabinet gaat de crisis te lijf, tot de verkiezingen in maart 2015.

Marten Tel Hollandscheveld

1, 2, 3, 4, 5...
Twee gaat lang mee.

Drie drijft een spie.

Vier geeft geklier.

En vijf?

Nutteloos tijdverdrijf!

Jos van den Enden Brielle

Redding dankzij Carola
De uitslag van de verkiezingen dwingt tot weinig anders dan een VVD/PvdA kabinet. Toch zou het meedoen van de ChristenUnie een toegevoegde waarde zijn - en dat zeg ik zonder zelf CU-lid te zijn. Kamerleden als Joël Voordewind en Carola Schouten staan op eenzame hoogte en zijn ministeriabel (Arie Slob zal de fractie willen leiden). Duidelijk is dat VVD en PvdA elkaar vier jaar kunnen gijzelen en dat er van beleid weinig terecht komt. De verschillen zijn immers gigantisch. Het risico is dan groot, want als profilering niet lukt, kunnen de partijen over vier jaar gehalveerd worden. De CU is in staat om samenwerking te laten uitstijgen boven partijbelangen. Zij hebben landsbelang hoog in het vaandel.

D.G.Wiersma Leeuwarden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden