Droomclub met eigen internetje

Wat doet een droomwerker? Heel simpel: hij verricht droomwerk. En wat mag dat wel zijn? Niet zo'n domme vraag, want zelfs psycholoog drs. Pieter de Jong weet daar geen duidelijke definitie van te geven - terwijl hij nog wel in de organisatie zit van de binnenkort op te richten Vereniging voor de studie van dromen. Met nog twee collega-psychologen en één droomwerker (verzamelnaam voor mensen die werken met dromen).

Bij voldoende belangstelling komt er misschien ooit een pagina op het wereldwijde computernetwerk, een eigen droom-internetje, maar dat is voorlopig toekomstmuziek. Eerst is er op 13 januari in Amsterdam (Centrum De Roos, Vondelstraat 35) een Droomsymposium, waar de VSD een feit moet worden.

“In deze New Age-tijd zijn heel veel mensen bezig met bewustzijnsverruiming”, zegt De Jong, die dat mooi vindt aansluiten bij de nieuwe vereniging, waarvoor hij in eerste aanloop minimaal zestig leden verwacht. Minimaal, want uit een enquête bleek vorig jaar al een warme belangstelling.

Zelf heeft hij de relatie tussen depressie en droom al onderzocht (“een positieve dag brengt negatieve dromen en omgekeerd”), dus zodoende weten we nu al dat dromen de psyche van de dromer in evenwicht houden. En verder zal de nieuwe club daar nog veel meer licht op moeten werpen, aangedragen door wetenschappers die al dan niet in nog op te richten droomwerkgroepen aan de slag gaan, en mensen die willen weten wat hun dromen voor hun eigen leven betekenen, want dat wil zo ongeveer iedereen, zegt De Jong.

De bedoeling is dat het “een rijk geschakeerd gezelschap” wordt, wat aan de onderwerpen op het symposium al te zien is. Daar gaat het - in een lezing en drie workshops - over lucide dromen (dan besef je dat je droomt), dromen en vorige levens, dromen vanuit de bron en dromen en chakra's. Bij Pieter de Jong (Willem Bontekoestraat 9, 6991 BM in Rheden) is alle informatie over VSD en symposium te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden