Droom van elf minuten

In Damascus is gebrek aan sporthallen en trainingspartners. Toch kreeg de Syrische Heba Allejji de kans haar land te vertegenwoordigen.

De tranen zijn nooit ver weg bij Heba Allejji. En niet vanwege de snelle uitschakeling in de voorronde van het olympisch toernooi. Want zij behoort als de nummer 667 van de wereld niet tot de categorie tafeltennissters voor wie winnen dagelijkse kost is. Nee, de 19-jarige Allejji is vooral bedroefd om de situatie in haar geboorteland Syrië.

Allejji is in Rio de Janeiro op uitnodiging van het Internationaal Olympisch Comité, dat elke vier jaar sporters inviteert uit landen die op de voorgaande twee Spelen met minder dan acht mensen actief waren. De Syrische delegatie in Rio bestaat uit drie vrouwen en vier mannen, actief in tafeltennis, zwemmen, atletiek, gewichtheffen en judo.

In tegenstelling tot veel sportende landgenoten is Allejji haar land niet ontvlucht. Ze woont in Damascus, waar ze een studie geneeskunde volgt en tafeltennist. Door de invitatie van het IOC komt een droom uit, al stuit ze op de eerste dag hard op de olympische realiteit. Allejji maakt tegen de Mexicaanse Silvia Yadira het eerste punt, maar in de partij die elf minuten duurt, komen er nog slechts vier bij: 11-2, 11-1, 11-2.

Verscheurd land

Na de wedstrijd loopt Allejji schichtig de mixed zone binnen, waar warempel ook nog een verslaggever haar opwacht. Op fluistertoon en in zeer gebrekkig Engels vertelt ze dat ze veel moeite had met de spinballen en de service van de tegenstander. En dat ze voor de wedstrijd niet had kunnen trainen. Want Allejji is in Rio zonder coach en zonder sparringpartner.

Op de vraag hoe het is om te leven en te sporten in het door oorlog verscheurde Syrië, moet Allejji het antwoord schuldig blijven. Haar ogen vullen zich met tranen en haar kin begint licht te trillen. Ze verontschuldigt zich met een kort knikje, voordat ze verdwijnt naar de kleedkamer. Waar niemand is om haar op te vangen en te troosten.

Allejji zal de geschiedenis ingaan als de eerste olympische tafeltennisster ooit uit Syrië, maar het is de vraag of de wereld nog veel van haar zal horen. In de aanloop naar de Spelen had ze in een interview met persbureau Reuters gezegd dat ze in Rio vooral wilde excelleren en uitdragen dat tafeltennis in haar land een sport met toekomst was.

Maar de meeste tafeltennissers hebben het land verlaten, want er is een tekort aan alles: geld, materiaal, sporthallen en trainingspartners. Met haar eerste olympische optreden van elf minuten liet Allejji ongewild zien dat zij in Syrië een betere toekomst heeft als arts dan als tafeltennisster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden