Droom komt uit: mee naar Marokko

Ze werden vriendinnen op een school waar de leerlingen van allochtone afkomst en andere leerlingen weinig met elkaar optrokken. Nu gaat Zilla Lupina van der Spek (17) mee met haar vriendin Rabab El Fezzazi (ook 17) op haar jaarlijkse trip naar familie in Marokko. Op Trouw.nl doet ze verslag.

1

Hoe kwam je op het idee om met Rabab mee te gaan?

„Ik wilde het eigenlijk al op mijn twaalfde, dertiende, en bij Rababs familie was ik altijd al van harte welkom. Alleen vond mijn moeder me toen nog te jong. Toen schreef ’Vrienden van het Barlaeus’, een stichting achter het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium, een wedstrijd uit: ’Beschrijf je droom’. De hoofdprijs was duizend euro om die droom waar te maken. Ik heb enorm mijn best gedaan en ik heb gewonnen. Ik had zo’n acht ideeën ingestuurd. Drie werkte ik er uit in de tweede ronde, en toen ze me vroegen welke ik het liefst zou doen, koos ik direct deze.”

2

Jullie ontmoetten elkaar op de Amsterdamse Westerparkschool. Hoe werd er tegen jullie vriendschap aangekeken?

„Het werd niet bijzonder gevonden. Sommige kinderen vonden het om andere redenen wel cool om met Marokkaanse kinderen op te trekken, maar wij waren allebei wel een beetje apart. Ik was op die school gekomen na de scheiding van mijn ouders en allebei voelden we ons niet zo thuis in de klas, bijvoorbeeld omdat onze moeders niet de kleren voor ons kochten die de anderen droegen. We hebben met zijn tweeën letterlijk de hele schoolbieb leeg gelezen, ook de slechte boeken, en daar spraken we vaak over.”

3

Wat verwacht je aan te treffen in Marokko?

„Ik stel me een land voor met prachtige natuur, maar ben vooral ontzettend nieuwsgierig naar hoe het allemaal zal gaan. Het zijn heel lieve mensen, maar ik zal er met mijn rode haren wel flink opvallen en ik vraag me af of Rabab en ik samen de straat op mogen, zonder een volwassene. Ik ga drie weken met haar gezin doorbrengen in een gehuurd appartement in Tétouan, een plaats aan de kust in het noorden van Marokko, en vanuit daar rijden we soms naar familie van Rabab, die daar in de omgeving woont.”

4

Is het geloof een gespreksonderwerp voor jou en Rabab?

„Vroeger hadden we het er soms wel eens over, maar we waren er allebei slechts beperkt in geïnteresseerd. We hadden het soms over de verschillen tussen de islam en het christendom, maar dan ging het meer over mijn moeders geloof, die predikante is.”

5

Is het een punt dat jij uit een christelijk gezin komt?

„Totaal niet. Veel moslims vinden het moeilijker te begrijpen dat iemand atheïstisch is dan dat hij een ander geloof heeft. Maar daar hebben we bijna nooit over gesproken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden