Droom debuut van meisjes van dertig

Lambertha Souman organiseerde in 1993 in Zeist een matinee met Nederlandse chansons van haar hand. Zij liet haar liederen vertolken door bevriende zangeressen en musici, onder wie zangeres Erzsi Ladage en pianiste Annette de Haas. Sindsdien leefde bij deze drie 'meisjes van dertig' het plan dit repertoire vast te leggen op een gezamenlijke cd. Die heet toepasselijk MEISJES VAN DERTIG (te bestellen door ¿ 40,- over te maken op rekening 65.78.03.901 t.n.v. L. Souman te Utrecht).

FRANK VERHALLEN

Het is een prachtige uitgave, bovenal door de uitstekende teksten van Lambertha Souman, die tot hun recht komen door de opmerkelijk sobere, haast ouderwetse wijze waarop zij verpakt zijn, namelijk in ingetogen melodieën van verschillende componisten, onder wie Annette de Haas. Sfeervol is de muzikale begeleiding met veelal alleen piano, en aangenaam de zang van Erzsi Ladage. De intieme sfeer van de opname klinkt ook voelbaar door voor wie er niet bij was in die kleine theaterzaal waar de cd met publiek is gemaakt.

In de teksten van Lambertha Souman klinkt bewondering door voor het repertoire van Paul van Vliet (zijn 'Meisjes van dertien' bewerkte zij tot het titellied 'Meisjes van dertig'), maar ook van Frans Halsema (op zijn 'De vroeg-grijze generatie' varieërde zij met 'De verloren generatie') en van Liselore Gerritsen, met wie zij een voorkeur deelt voor het in één tekst laten samenvloeien van gewone spreektaal en pure poëzie.

Toch heeft zij zich door die voorbeelden minder laten beïnvloeden dan inspireren, waardoor haar werk zonder uitzondering oorspronkelijk van karakter is. Hoogtepunten zijn het lieflijke 'Chanson pour la vie', waarvan de melodie al na één keer luisteren in je hoofd blijft zingen, maar nog meer haar 'Sprookje', dat een liefdesrelatie in ogenschouw neemt: “Iedereen raakt vroeg of laat z'n toverfee toch kwijt. / Wie kreeg ooit het sprookje dat-ie vroeg?”

Het mooiste lied van de cd is 'Advertentie', waarin Souman op indrukwekkende wijze beschrijft hoe zij de dood van een kennis ervoer:

“Van het ene op het andere moment is dit tegen wil en dank jouw dag geworden, want ik merk dat je niet weg te denken bent bij het wassen van de kopjes en de borden, dat je op de voorgrond in m'n achterhoofd echt bij alles wat ik doe een rol blijft spelen, als ik aangeslagen, door de schok verdoofd, onderga hoe jij mentaal de show komt stelen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden