'Droom' Belgen komt uit

Van onze correspondent BRUSSEL - Met de overname van de Generale Bank door Fortis komt een oude droom uit: die van De Grote Belgische Bank. Het Fortis-bestuur mag voor de helft Nederlands zijn, de banktak wordt Belgisch en zal dat blijven.

Die boodschap hamerde Fortis-topman Maurice Lippens er gisteren in tijdens een toelichting op het overnamebod van Fortis op de Generale Bank. “Ook voor onze Nederlandse collega's was meteen duidelijk dat het beslissingscentrum van de bankpoot in België moest komen.”

Zijn stelligheid was nodig omdat de Generale-top onder leiding van Fred Chaffart behoud van de eigen autonomie als absolute voorwaarde stelde. Ook de Belgische regering oefende druk uit: België moest tenminste één grote bank houden, die straks meetelt in het nieuwe Europa.

Dat plan leed al een paar keer schipbreuk. De fusie tussen de Generale en de BBL (eerste en tweede bank in het land) ketste af. Daarna werd diezelfde BBL door het ING-concern ingepikt. Dat mocht niet met de Generale gebeuren. Hoezeer ABN Amro ook lonkte, twee Nederlandse overnames waren voor België onverteerbaar.

Maar Chaffart voelde niets voor Fortis. Wat had zijn Generale erbij te winnen? Samenwerken met de ASLK, een Fortis-bank in Belgie, had weinig voordeel. Daarbij was zij veel te chique voor dat volksbankje. De Generale had meer aan een keurige buitenlandse partner. Recentelijk ging de Franse CIC-bank aan haar neus voorbij. Maar Chaffart moest wel. Fortis had hem in de houdgreep.

De overname is namelijk het gevolg van een grote ruiloperatie. De Franse groep Suez Lyonnaise had al een meerderheidsbelang in de Generale Maatschappij, de moeder van de Generale, maar wilde ze allemaal. Daarmee verwierf ze electriciteitsproducent Electrabel, ook van de Maatschappij. Sta-in-de-weg was Fortis, dat 10 procent van de aandelen had.

Maar Suez wist hoe ze topman Lippens kon lijmen. Die aasde immers al jaren op de Generale Bank. De ruil was snel gemaakt: Suez kreeg de Maatschappij, Fortis zijn bank. Niet toevallig deed Suez eveneens gisteren een openbaar bod op de nog openstaande Maatschappij-aandelen. Fortis steunt dat bod.

Fred Chaffart zat gisteren rechts naast Lippens en deed amper moeite zijn teleurstelling te verbergen. Op de vraag waarom hij toch akkoord ging, legde hij uit dat zijn aandeelhouders hem hadden opgedragen een alternatief voor Fortis te zoeken. “En dat is niet gelukt.” Dus zocht hij een 'eerbaar compromis' met Fortis. Dat klonk zo zuinig dat Lippens haastig benadrukte dat zij absoluut geen slechte herinneringen hadden aan hun gesprekken en dat er nooit lelijke woorden waren gevallen. Chaffart knikte kort en instemmend.

Lippens ging verder. De Generale wordt 'moederbank' van alle Fortis-banken. Ook de Nederlandse VSB en MeesPierson, moeten voortaan voor grote besluiten naar Brussel bellen. Chaffart wordt hun baas, al kijkt Lippens' kroonprins Herman Verwilst over zijn schouder mee. Hij verzorgt in de Fortis-directie de integratie van de bank-activiteiten. Maar dat alles bedreigt de autonomie van de Generale niet, stelde Lippens. Die wordt 'alleen maar groter'. Dit keer knikte Chaffart niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden