Droogvaldag zonder aanvaringen

“Eén keer maar kwam er zo'n grote politieboot met veel bombarie op ons af. De bemanning dreigde een van de schepen weg te slepen als niet... Die schipper was heel verstandig en gaf een boel gas, zodat-ie bijna op het strand terecht kwam.

BIJDRAGE: WIM JANSEN; JAN ZEEGERS

Nou, als ze die daar vandaan hadden willen slepen...” Volgens mede-organisator Hans Vandersmissen is de Landelijke Droogvaldag, zaterdag aan de Dellewal voor West-Terschelling, zonder problemen verlopen. “We waren met 17 schepen. Er was ook een enorme catamaran bij. Ja, die hoort niet bij de platbodems waar wij het aldoor over hebben. En juist daar ging die politieboot op af. Maar daarna hebben we ze niet meer gezien.”

Ze hebben wat folders uitgedeeld om duidelijk te maken waar het ze om ging, de mannen (en vrouwen) van de werkgroep Maritiem Erfgoed Waddenzee die met een vloot(je) schepen een verboden ligplaats kozen voor Terschelling. “We zijn naar de burgemeester geweest om het nog eens uit te leggen, maar die gaf niet thuis. En van toeristen kregen we veel reacties in de sfeer van wat leuk dat jullie daar liggen.”

De werkgroep keert zich tegen het Waddenzeebeleid van de overheid, die enerzijds het gebied als natuurgebied kenmerkt, maar er wel economische en militaire activiteiten toelaat, maar vooral tegen de gemeente Terschelling, die, sinds de nieuwe grote jachthaven klaar is, het droogvallen, de klassieke manier van overtijen voor traditionele schepen, heeft verboden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden