Droogte? De boer met een camping weet er wel raad mee

Een parasol en een kar bieden deze schapen bij Usquert in Noord-Groningen wat hoognodige schaduw. Beeld Hollandse Hoogte / Anjo de Haan
Een parasol en een kar bieden deze schapen bij Usquert in Noord-Groningen wat hoognodige schaduw.Beeld Hollandse Hoogte / Anjo de Haan

Utrecht stuwt zoet water richting de zee, de binnenvaart hapert, de eerste Veluwebrand is een feit én het droogterecord van 1976 is officieel gesneuveld.

Sybilla Claus

Code oranje voor extreem weer voor het hele land, waarschuwt het KNMI, nu er drie dagen van boven de dertig graden Celsius naderen. En wie weet wordt het vrijdag 37 graden in Noord-Limburg. Boven de 35 graden in Nederland? En nog geen regen in zicht. Wat betekent dat, behalve verschroeid gras en een dalend waterpeil?

De campings hebben een topjaar. De stichting Kamperen bij de Boer (SVR) juicht: Nederland heeft de meeste caravans per hoofd van de bevolking, en die blijven nu massaal in eigen land. Mochten boerenbedrijven voorheen slechts een paar caravans huisvesten, de wetgeving is in veel gemeenten inmiddels verruimd. Zodoende kunnen de 1200 aangesloten SVR-campings nu veel meer gasten herbergen.

Watertekorten

Maar, waar de een jubelt, klaagt de ander. In nationaal park De Hoge Veluwe legde de eerste grote brand gisteren vier hectare in de as. Er is een verdachte opgepakt. De rook was tot op de A12 en bij Arnhem te zien, maar de brandweer had het vuur na een uur onder controle.

Watertekorten breiden zich van het hogere boerenland uit naar het westen. Daarom levert Utrecht sinds gisteren zoet water uit Amsterdam-Rijnkanaal en Lek aan hoogheemraadschap Rijnland. Dat kan het verder leiden. De bijzondere maatregel is genomen omdat er verzilting is door zout zeewater tot aan Gouda. Voor het eerst sinds 2011 is daarvoor gemaal De Aanvoerder in de Leidsche Rijn bij Utrecht aangezet: dat draait de stroomrichting in de Leidsche Rijn om. Er gaat ook extra water uit het IJsselmeer naar moerasgebieden Weerribben en De Wieden om te voorkomen dat ze droogvallen.

Bij veel recreatiestranden is sprake van blauwalg. Behalve naar koel zwemwater snakkende inwoners komen nu ook binnenvaartschippers in de problemen. Een derde van het goederenvervoer in Nederland gaat over water. Door de lage waterstanden in rivieren als Rijn en IJssel kunnen grote schepen maar een derde of de helft van de normale lading meenemen. Gelukkig is het bouwvak, zegt de Van Nieuwpoortgroep die bouwmateriaal vervoert. Amsterdam sloot twee belangrijke doorvaarroutes omdat de ijzeren bruggen 'op slot' zitten. Ze kunnen niet meer afdoende gekoeld worden tegen uitzetten.

Wie geen vracht- of zeilschip heeft, moet toch ook uitkijken. Het RIVM waarschuwt voor smog door ophoping van luchtvervuiling en hoge ozonconcentraties. De smog houdt de hele week aan, net als de hitte: in namiddag en vroege avond is de lucht het meest vervuild.

Koel blijven en niet te veel sporten, blijft het devies.

Meest gezocht op markplaats: airco

'Gratis' is meestal het populairste zoekwoord op Marktplaats, maar deze week is 'airco' het meest gebruikt. In een dag tijd is er volgens de onlinehandelsplaats 68.312 keer naar gezocht. 'Gratis' is dagelijks goed voor 50.000 zoekopdrachten. "Dit gebeurt heel zelden", zegt een woordvoerster. "Alleen de zoekterm 'schaatsen' wint het soms van 'gratis' bij een strenge winter. En in 2016 werd op één dag 55.000 keer gezocht naar de lowbudget-trouwjurk van Zeeman." Uit de toptien van zoekwoorden blijkt dat Nederland op zoek is naar verkoeling en buitenleven. Camper, caravan, zwembad, tuinset en elektrische fiets staan in het lijstje. Vorige week was parasol een topper met 57.000 zoekopdrachten. Naar ventilatoren en sproeiers werd 26.000 keer gezocht.

Droogterecord

Het is nu droger dan het in 1976 op 25 juli was. Het neerslagtekort bedroeg toen gemiddeld over het land circa 257 millimeter. Dat is dit jaar 261 millimeter. Daarmee is het voor het eerst droger dan in 1976, meldt Weeronline.

Volgens de verwachting is er vrijdagavond laat en zaterdag kans op enkele regen- en onweersbuien. Daarna wordt het opnieuw dagenlang geheel droog met veel zonneschijn en zomerse tot tropische temperaturen.

De waterschappen en waterbedrijven nemen veel maatregelen om schade en calamiteiten door de droogte te voorkomen. Zo gelden er sproeiverboden, worden veendijken beregend en kades geïnspecteerd en is hier en daar de waterdruk verlaagd.

Lees ook:

Nederland zucht onder de droogte

Nederland snakt naar een flinke hoosbui. De aanhoudende droogte begint een bedreiging te vormen voor de dijken en voor de oogst van boeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden