Droog en zonnig weer van korte duur

JORALF QUIST

Het is lang geleden dat er sprake was van standvastig weer in Nederland. De laatste serieuze blokkade dateert van afgelopen voorjaar en resulteerde in langdurig droog en zonnig weer.

In de zomer wilde het echter niet lukken en bleven we last houden van depressies.

De komende dagen wordt dit beeld nogmaals bevestigd. Een vlak hogedrukgebied positioneert zich vandaag boven Nederland, maar mist de kracht om een brug te slaan naar het Azorenhoog.

In het weekeinde wordt het hoog dan ook verdrongen door een lagedrukgebied, dat vanaf IJsland naar de Noordzee trekt. Het gevolg laat zich raden: het weekeinde verloopt wisselvallig met vrij veel bewolking, regen en soms ook wind.

Voordat het zover is krijgen we eerst twee dagen met vrij rustig weer. Vanochtend is er in het noordoosten nog veel bewolking en kan een spat regen vallen. Elders is het droog en zijn er perioden met zon. Vanmiddag zien we in het hele land een afwisseling van zon en stapelwolken. Bij een meest matige noordwestenwind wordt het niet warmer dan 17 graden op de Wadden tot 19 in Limburg.

Ook morgen is er ruimte voor zon. Wel trekt later op de dag vanuit het westen wat sluierbewolking over. Deze bewolking hangt samen met een storing die Nederland nadert. Het blijft de gehele middag droog, pas in de avond neemt de kans op buien toe. De zwakke tot matige wind waait uit het oosten en de middagtemperatuur komt iets hoger uit dan vandaag.

Zaterdag is er aanvankelijk nog wat zon, maar later op de dag trekt vanuit het westen een storing over. Er volgt dan bewolking en regen. Na passage van het neerslagfront zijn er eerst enkele opklaringen, maar in de loop van zondag neemt de bewolking en buiigheid weer toe. Het wordt maximaal 17 of 18 graden.

Extremen op 15 september
Hoogste maximum: 27,9° in 1947

Laagste minimum: 2,3° in 1931

Meeste neerslag: 26,7 mm in 1966

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden