Droog en zonnig lenteweer

JORALF QUIST

Uitlopers van het Azorenhoog hebben ervoor gezorgd dat de lente tot nu toe droog en vrij zonnig verloopt. In maart viel er slechts 13 mm neerslag tegenover 60 mm normaal.

Ook in april lijkt er voorlopig niet veel neerslag te gaan vallen. Dit scenario wordt ondersteund door de seizoensverwachtingen, waarin naar voren kwam dat de lente zonnig en droog zou verlopen, met normale temperaturen. Het klimaatfenomeen La Niña zou via een indirect effect zorgen voor een relatief koude golfstroom. Daardoor is de kans op hogedrukgebieden boven West-Europa groter dan normaal en dat wordt voorlopig bevestigd.

Ook de komende dagen staat Nederland weer onder invloed van een hogedrukgebied, dat stevig in het zadel zit. Vandaag begint de dag bewolkt, maar al vrij snel breekt de zon door. Alleen in het noorden is de bewolking hardnekkig en daar kan in de ochtend ook wat lichte regen vallen. In de middag klaart het overal op. Met een stevige zuidwestenwind wordt zachte lucht aangevoerd: het wordt 17 graden in het noorden tot lokaal 22 graden in Limburg. Alleen op de Wadden is het met 12 graden iets koeler. Vanavond en vannacht is het vrij helder en droog. De temperatuur daalt tot gemiddeld een graad of 7.

Morgen zijn er zonnige perioden en wordt het voelbaar frisser. De maxima worden in de ochtend bereikt en liggen tussen 12 en 15 graden. In de middag draait de wind naar het noordwesten en stroomt er koelere lucht het land binnen. De temperatuur daalt dan snel, om in de nacht naar vrijdag rond of net boven nul te eindigen. De dagen daarna wordt het droog en zonnig lenteweer. Op vrijdag en zaterdag ligt de temperatuur rond een graad of 15, wat nog steeds ruim boven de normale waarde van 11,6 graden is. Op zondag en na het weekend lijkt het zelfs nog iets warmer te worden.

Extremen 6 april
Hoogste maximum: 21,1 in 1960

Laagste minimum: -4,4 in 1911

Meeste neerslag: 20,1 mm in 1970

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden