Opinie

Droog Brood presenteert losse ideetjes in 'Teer'

AMSTERDAM - In de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2000 hadden Peter van de Witte en Bas Hoeflaak, samen het duo Droog Brood vormend, hoegenaamd geen concurrentie. Zij verrasten jury en publiek met een aaneenschakeling losse scènes van hoog absurdistisch niveau. Anderhalf jaar later staat Droog Brood met hun eerste programma 'Teer' op de planken.

Het festivalsucces werd voortgezet op de zomerse Parade en het half uurtje werd langzamerhand vijf kwartier. Hun genre laat zich misschien het best omschrijven als Nieuwe Lulligheid: foute kleren, wat archaïsch Nederlands, zorgvuldig gearticuleerd en af en toe doen alsof je het ook niet meer weet. Er wordt snel geschakeld tussen de verschillende onderdelen van de voorstelling en de rolverdeling is steeds anders. In zijn mimiek is vooral Van de Witte erg sterk.

De geluidsband in 'Teer' neemt een belangrijke plaats in. Omdat er behoorlijk wat scènes zijn waarin niet of nauwelijks gesproken wordt, rijgen de liedjes en de geluidseffecten zich naadloos aaneen. Meesterlijk is de scène waarin Hoeflaak in een rolstoel vanuit de coulissen het podium op wordt geduwd. Een Fred-Astaire-song klinkt. Van de Witte pakt de 'verlamde' benen van Hoeflaak, die geen spier vertrekt, en tapt er zo lustig op los.

Zelf kondigen ze aan dat de voorstelling gaat over 'twee jongens die op zoek zijn naar vriendschap'. En inderdaad staat een aantal scènes in het teken van de kennismaking: een balspel om de namen te oefenen, het uitwisselen van 'aardigheidjes' en de vraag om iets persoonlijks te delen ('Ik mag graag verzen schrijven'). De meeste scènes zijn nog steeds absurd en zitten -vaak zelfs zonder clou- knap in elkaar.

De opgelegde rode draad van een beginnende vriendschap lijkt er echter tussen gefrommeld door regisseur Ruut Weissman. Dat is hinderlijk en ook het zichtbare gebrek aan spanning tussen de heren irriteert. Misschien komt dat omdat de voorstelling inmiddels routine is geworden; sommige stukken spelen ze al anderhalf jaar. Het blijft zo bij een handvol leuke ideetjes, terwijl er meer moet zitten in dit talentvolle duo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden