Dronten verheugt zich op Hanzelijn

Na halve eeuw moeten inwoners en studenten afkicken van de auto

Ruime huizen, ruime tuinen en ruime parkeerplaatsen. Zo zijn inwoners van Dronten in Flevoland het al een halve eeuw gewend. Een auto in de garage. En eentje voor de deur. De gevolgen daarvan zijn goed zichtbaar in het winkelhart rond het ontmoetingscentrum De Meerpaal. Zeeën aan auto's staan op grote parkeervelden op de voormalige Zuiderzeebodem. Gratis. "Ook na de opening van het NS-station blijft dat zo", verzekert burgemeester Aat de Jonge (CDA) in het raadhuis.

Dronten (uit 1962) kijkt uit naar de Hanzelijn en een eigen station. Vandaag maakt koningin Beatrix een openingsrit met de koninklijke trein. Zaterdag is het volksfeest. Zondag begint de nieuwe dienstregeling en treedt de lijn in werking. Al weken rijden oude hondenkoptreinstellen proefritten heen en weer, tot plezier van filmende spoorwegfanaten. Voor oude polderpioniers gaat een belofte in vervulling. De Jonge pakt een kaart uit 1957 waarop het spoor al staat. "Exact dit tracé."

Toch kijkt de Drontenaar de kat uit de boom. In Oostelijk Flevoland met zijn lange rechte wegen is de auto heer en meester. De pioniers en hun kinderen weten niet beter. Op basisschool Aan Boord is de Hanzelijn niet het gesprek van de dag, zeggen onderwijzers Nel Boeve (groep 5 en 6) en Elleke Snippe (groep 8). Snippes groep deed mee aan een Hanzelijn-dichtwedstrijd. "De kinderen vinden het wel spannend", zegt ze. "Maar het gaat meer leven als de treinen rijden."

Boeve is Drontense sinds 1974 en roemt de nieuwe Hanzestrook naast de spoorlijn. Dat fietspad verbindt Dronten met Kampen. "Er zitten leuke bochtjes in", vertelt ze. "Veel beter dan die lange fietspaden naast de autoweg." Ze zal de trein uitproberen voor een stedentrip naar Amsterdam of Den Haag. "Maar een auto blijft hier nodig. Ik hoor gemopper dat buslijnen wegvallen, zoals die naar het centrum van Kampen."

De burgemeester denkt dat het busleed wel meevalt. Dronten krijgt voor het eerst twee stadsbuslijnen. Twee jaar op proef. Dronten is meer dan een verafgelegen groeikern met 28.000 inwoners en twee kloeke dorpen. Sinds 1968 huisvest Dronten de agrarische hogeschool, net hernoemd in CAH Vilentum, tegelijk met de oplevering van een duurzaam kasvormig hoofdgebouw. Voor de 1600 Nederlandse en buitenlandse studenten zijn de trein en de stadsbus een uitkomst.

"Nu komen veel studenten met de auto", beaamt pr-man Richard Post. "Er is zelfs een tekort aan parkeerplaatsen." Buiten staan inderdaad veel kneusjes. CAH is zielsgelukkig met de Hanzelijn. Met hogeschool Windesheim uit Zwolle biedt CAH sinds kort in Almere hoger onderwijs aan. De treinrails tussen Dronten, Almere en Zwolle zijn daarvoor essentieel. De vestiging Dronten werft van oudsher Gelderse en Overijsselse studenten, die in Almere is gericht op de Randstad.

Voor Dronten betekent de Hanzelijn aansluiting op twee dynamische regio's: Amsterdam en Zwolle. Dronten kiest duidelijk voor Zwolle, zegt De Jonge. "Onze inwoners komen vooral daar vandaan. Lelystad heeft stedelingen. Wij zijn platteland. De nieuwe autoweg N23 langs de Hanzelijn hebben we, wat ondeugend, de Overijsselseweg genoemd."

Dronten kan uitgroeien tot forenzenplaats. De Jonge: "Het station is misschien net het steuntje in de rug om Dronten van zijn fletse imago af te helpen." Drontenaren zelf zijn in zijn hun nopjes met de rustige leefomgeving. Van de honderdduizenden bezoekers van pretpark Walibi en evenementen als Lowlands en Opwekking zal NS-station Dronten niet veel merken, is de verwachting. Biddinghuizen (gemeente Dronten) is prima bereikbaar. Per auto.

Polderpioniers uit de periode 1959-1962 maken zaterdag als eersten het treinritje. "Ze vroegen me er speciaal om", zegt De Jonge. "Er ontstond een stormloop bij de kaartjesverloting."

Bekend van de tv
De Meerpaal is voor 50-plussers synoniem voor Dronten. Bij de oplevering in 1967 gold dit overdekte multifunctionele stadscentrum van Frank van Klingeren als baanbrekend. Het was nationaal populair. De Meerpaal diende als tv-studio voor opnamen van Telebingo, Stuif 'es In en TV Privé. Ook werden de partijen PPR en CDA er opgericht. Later verhuisde de tv-hype naar Aalsmeer. In 2005 is De Meerpaal gesloopt en herbouwd.

In 1972 ontstond de gemeente Dronten met drie kernen: Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. De economie draait om landbouw en om recreatie aan de randmeren. De gemeente Dronten telt nu 40.000 inwoners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden