Dronten blijft in groeistuip steken

ASV Dronten was het eerste seizoen in de hoofdklasse nog wel zo aardig begonnen. Een nederlaag, een gelijkspel en een overwinning. Toch presenteerden de Drontenaren zich in hun vierde wedstrijd als beginnelingen, die er tegen Excelsior '31, ook een debutant, met de cijfers 1-3 nog zeer genadig vanaf kwamen.

Loek Laurman

Niettemin blijft ASV een opmerkelijke nieuwkomer, een debutant zonder geschiedenis. Zeker naast Excelsior '31, in het zaterdagvoetbal een club met historie. De Rijssenaren waren ooit al eens landskampioen (1965). Bij ASV was voetbal op dat moment nog niet veel meer dan een pretentieloze vrijetijdsbesteding voor pioniers in de nieuwe polder. En eigenlijk is dat lang zo gebleven.

Tot met een beleidsplan (1991), dat vooral voorziet in de opvang van de in ruime mate aanwezige jeugd, de voetbalzaken structureel werden aangepakt. Nog geen tien jaar later bestaat de selectie van het eerste elftal voornamelijk uit de pupillen van toen. Het is dus vlug gegaan en de sprongen waren groot. In vier seizoenen drie keer promoveren. Vanuit de tweede klasse in een ruk doorstoten naar de hoofdklasse. Het is eigenlijk vragen om aanpassingsproblemen. Met uitzonderlijke talenten zouden die zich natuurlijk niet voordoen. Maar grote talenten zijn er in Dronten niet.

Edwin Starke en Leon Dorgelo horen waarschijnlijk ook niet in die categorie. Trainer Boelens wilde hun afwezigheid niet aangrijpen om zijn elftal na afloop van de povere vertoning alsnog naar een hoger plan te praten. Hij had niets teruggezien van het agressieve spel dat IJsselmeervogels in toom hield en dat Harkemase Boys te veel was. Nee, tegen Excelsior '31 was matheid troef. Geen gewonnen duels. Dat kon ook niet: ze werden niet aangegaan.

Het is dat de jeugdige doelman David Laanstra (17) enkele fraaie reddingen verrichtte en dat de spelers van Excelsior '31 er bij de afwerking een potje van maakten, anders was het zeker niet tot ver in de tweede helft bij 1-2 gebleven. En dus was er nog lange tijd de dreiging van die ene doeltreffende uitval, die de thuisclub een volslagen onverdiende gelijkmaker had kunnen bezorgen. Maar Joany Ascherl, met vijf treffers de gevierde man in de voorgaande wedstrijden, bleek voor zijn directe tegenstander René Klein Horsman een gemakkelijk bespeelbare spits. Zoals heel ASV Dronten deze keer in een groeistuip bleef steken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden