’Dronken naar de EHBO? Het zijn altijd meisjes’

Alcoholvrije feesten vallen goed bij schoolleidingen, leert een rondgang langs enkele middelbare scholen. Over blaastests zijn de meningen verdeeld.

„Wij hebben een heldere lijn: geen alcohol”, zegt Kees Torreman, rector van het Carmelcollege in Emmen. „Het is een beetje het belerende vingertje, maar we vinden alcohol niet nodig op schoolfeesten.”

Op het Martinuscollege in het West-Friese Grootebroek zijn ze het daarmee eens. Alcohol is daar uit den boze, legt medewerker Frans Braunschweiger uit. Dat komt mede door de hoge drankconsumptie van de regio.

Maar ook scholen die ouderejaars wel alcohol toestaan, zien wel wat in een landelijke bierstop op feesten. „Alcohol is hartstikke slecht voor tienerhersenen, en bovendien ben je gelijk van een heleboel gezeur af”, zegt Wille Straathof van het Heemsteedse Hageveld. Daar mogen leerlingen van de bovenbouw drie biertjes drinken. Die kunnen ze alleen krijgen als ze een speciaal polsbandje dragen.

De dronken aankomst van een leerling op een schoolfeest is een voorbeeld van dat ’gezeur’. Want of een school alcohol schenkt of niet, indrinken is het grootste probleem, meent Alfred Kempe van het Elde College in het Brabantse Schijndel. Alle scholen sturen dronken scholieren zonder pardon naar huis, maar hoe weet je of een leerling beschonken is? In Schijndel veroordelen ze dat met het blote oog, maar een blaastest ’is het overwegen waard’, aldus Kempe.

Op het Martinuscollege in Grootebroek worden alcoholtests al steekproefsgewijs ingezet, en dat bevalt goed. Maar niet iedereen is te spreken over dergelijke tests. Het Fonsvitae Lyceum in Amsterdam gebruikte eenmaal een blaastest. Die werd meteen weer afgeschaft. „Dat ding klopte vaak niet. Als je een slok wijn nam en blies, sloeg de meter uit. Maar als je een glas dronk en nog wat praatte voor de test, gebeurde er niets”, vertelt rector Petra Verhoeckx.

Ook Emiel Willms, voorzitter van het scholierenactiecomité LAKS, heeft slechte ervaringen met blaastests op zijn school. „Die test gaf soms promillages van acht aan, dat klopt natuurlijk niet.” Hij is overigens ook geen voorstander van alcoholvrije feesten. „Dan gaan leerlingen meer indrinken, en haal je het drankgebruik uit de gecontroleerde omgeving van een school.”

De meeste scholen zeggen geen echte alcoholincidenten meegemaakt te hebben. Petra Verhoeckx gelooft daar helemaal niets van. „Je kunt het wel ontkennen, maar dat is zo ongeloofwaardig. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat. Helaas moeten leerlingen soms naar de EHBO omdat ze te veel hebben ingedronken. En weet je wat opvallend is? Het zijn altijd meisjes.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden