Drones inzetten om criminelen op te sporen, wat levert het op?

Beeld afp

Als het aan de Haagse wethouder Boudewijn Revis van financiën ligt, vliegen er binnenkort drones over de stad om criminelen op te sporen. Het plan stuitte al op kritiek. Zo vreest Yasmina Haifi van het actiecomité Herstel van Vertrouwen voor nog meer spanning in de Schilderswijk. Anderen klagen over de schending van privacy van Hagenaren. Revis licht toe.

U wil drones in gaan zetten om criminelen op te sporen in de Haagse Schilderswijk?
Het ligt iets genuanceerder dan dat. De VVD Den Haag denkt dat het een goed idee is om criminelen in de stad op te sporen met drones. In Sotsji worden nu ook drones ingezet. Die beelden zijn zo scherp. De politie kan dat ook inzetten om boeven op te sporen.

De drones zullen daarbij de politiehelikopters vervangen. Dus het is niet zo dat ze de hele dag in de lucht zullen hangen om camerabeelden te maken van Haagse bewoners.

Dus als ik het goed begrijp zijn ze niet alleen bestemd voor de Schilderswijk?
Nee, we willen niemand anders behandelen. De drones worden alleen daar ingezet waar geweld plaatsvindt. De Schilderswijk is een bijzondere wijk. Er is veel verbeterd, maar er zijn ook nog veel problemen. Overlast, mensen die nagefloten worden. Maar het zal voorkomen dat de drones vaker boven de wijk hangen omdat er meer gebeurt.

Hoeveel goedkoper is een drone dan een politiehelikopter?
Dat weet ik niet.

Kun u een schatting maken?
Nee. Als ik een getal zou noemen, zou ik liegen.

Hoeveel sneller zijn drones dan een politiehelikopter?
Durf ik niet te zeggen.

Een schatting?
Ja, ze komen vanuit Schiphol en moeten dan naar Den Haag. Dat is al zeker een kwartier vliegen. Als zo'n vliegtuigje vertrekt vanaf een wijkbureau gaat dat wel sneller. Hoeveel sneller precies weet ik echt niet.

Maar hoe moeten we dat voor ons zien? Schetst u eens een beeld? Er wordt een melding gemaakt bij de politie en wat dan? "Ik ben niet van de politie. Maar het zal zo zijn dat ze alleen worden ingezet bij acute opsporingen na bijvoorbeeld een inbraak of een overval. Dan vertrekt de drone vanuit het wijkbureau. Ik kan me zelfs voorstellen de drone straks zo klein is dat deze achterin een politieauto past. Dat gaat sneller dan een politieheli die vliegt vanuit Schiphol.

De politie is dan al op straat?
Ja.

En ze gaan er dan meteen op af?
Ja, inderdaad.

Maar de drones zullen na verhouding dan toch vaak boven de Schilderswijk vliegen, omdat daar veel criminaliteit is. Hoe gaat de politie dan om met mensen die dat niet prettig vinden?
De Haagse politie levert goed werk. Ik zou zeggen: wees blij dat de politie er aanwezig is. En als je dat niet fijn vindt, verwijt het dan de mensen die de boel in de wijk verzieken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden