Drone uit Uruzgan 'verkent' nu het Nationaal Militair Museum in Soest

Beeld GERBEN VAN ES

In het echt zien we ze nooit: de drones die worden ingezet bij militaire missies om vanuit de lucht informatie te verzamelen over bedreigende situaties of potentiële doelen. Wie zo'n onbemand, radiobestuurd verkenningsvliegtuigje van dichtbij wil zien, kan nu terecht in het Nationaal Militair Museum in Soest. 

Dat heeft namelijk een Sperwerdrone toegevoegd aan de collectie. De Sperwer is opgehangen aan het plafond om bezoekers het idee te geven dat hij rakelings boven hun hoofden scheert.

Deze drone is al een oudje. Hij maakte deel uit van de serie van 34 Sperwers die Nederland in 2001 kocht voor de krijgsmacht. Ze deden dienst tot 2011 en zijn voornamelijk ingezet bij de missie tussen 2006 en 2010 in Uruzgan in Afghanistan. Het vliegtuigje weegt 300 kg, heeft een spanwijdte van vier meter en een kruissnelheid van 180 km per uur.

Het is de eerste drone voor het Nationaal Militair Museum, dat al een groot arsenaal aan vliegend materieel bezit: negentien vliegtuigen en helikopters. Daarnaast worden er allerlei militaire voertuigen geëxposeerd, waaronder tanks, en tal van andere objecten die een beeld geven van de Nederlandse krijgsmacht door de eeuwen heen. De collectie varieert van pijlpunten uit het stenen tijdperk, zwaarden en harnassen uit de Middeleeuwen en een V2-raket uit de Tweede Wereldoorlog tot de modernste wapensystemen. Het museum laat zien dat oorlogen en conflicten van alle tijden zijn en legt het accent op de verdedigende rol van de krijgsmacht. Het leed en de tragiek die daaruit voortvloeien komen ook aan bod, onder meer in persoonlijke verhalen van militairen over hun missie en de slachtoffers.

Veel bezoekers

Het museum is gevestigd op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg in een indrukwekkend gebouw, een ontwerp van architect Dick van Wageningen. Sinds de opening, drie jaar geleden, trekt het veel meer bezoekers dan verwacht: afgelopen zomer meldde zich de miljoenste. Naast veteranen komen er vooral gezinnen, omdat er voor kinderen veel te doen en te beleven is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden