Drone biedt internet in the middle of nowhere

Facebook lanceert de Aquila om mobiel netwerk te creëren op afgelegen plaatsen. Dat levert meer gebruikers op.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Hij heeft de spanwijdte van een Boeing 737, maar weegt met zijn 400 kilo nog niet de helft van een auto. Op een hoogte tussen 18 en 27 kilometer zweeft hij maandenlang rondjes om op de meest afgelegen plekken op aarde internettoegang te kunnen aanbieden.

Donderdagavond presenteerde technologiebedrijf Facebook het eerste prototype van een drone waar veertien maanden aan is gewerkt. Het gevaarte, met de naam Aquila (Latijn voor 'arend'), is het antwoord van Facebook op vergelijkbare initiatieven van Google om internet te brengen naar mensen die daar nu nog geen toegang toe hebben.

Elke drone gaat de lucht in via een luchtballon met helium, en ontkoppelt zichzelf als het de gewenste hoogte heeft bereikt. Overdag klimt het vliegtuig, dat bedekt is met zonnepanelen, naar zo'n 27 kilometer hoogte. 's Nachts zweeft het in cirkels van 3 kilometer langzaam terug naar 18 kilometer hoogte om energie te besparen. De drones staan met elkaar in verbinding, en sturen via lasers data naar stations op de grond om op die manier afgelegen plekken op aarde van internet te voorzien.

Volgens recente cijfers van de VN heeft meer dan de helft van de mensen op aarde geen toegang tot internet. Facebook zelf stelt dat twee derde van de wereldbewoners geen mobiel internetnetwerk in de buurt heeft. Daar moet de Aquila dus verandering in brengen, net zoals concurrent Google via project Loon eerder al met luchtballonnen in de weer ging om een wereldwijd netwerk tot stand te brengen.

Helemaal belangeloos is dat werk natuurlijk niet. Facebook heeft bijna 1,5 miljard geregistreerde gebruikers - meer dan de helft van alle mensen die wereldwijd toegang hebben tot internet. Meer mensen op internet betekent bijna automatisch meer Facebookgebruikers, waaraan het bedrijf geld verdient door op hen toegeschreven reclame te verkopen. Het bedrijf zal waarschijnlijk vele miljarden moeten investeren om internet daadwerkelijk overal ter wereld aan te bieden, maar op lange termijn verwacht het daar toch op te verdienen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden