Dromen, hoog boven Harlingen

Merel lokte vriend Martijn mee naar Harlingen om in de havenkraan te overnachten. „Je trekt naar elkaar toe, want je bent aan elkaar overgeleverd.”

Irene van Wijhe

’Wat een geweldig idee: op 20 meter hoogte slapen in een voormalige havenkraan. Ik was verkocht toen ik vorig jaar op tv de havenkraan van Harlingen voorbij zag komen. De presentator zat in de stuurkamer en liet de kraan 360 graden ronddraaien. Zomer, blauwe lucht, fantastisch uitzicht. Toen ik hoorde dat je er kon logeren, heb ik direct geboekt om mijn vriend te verrassen voor zijn verjaardag. Dit leek mij een cadeau dat hij nooit zou verwachten, laat staan vergeten. Het is een logeerplek om iemand mee te overdonderen. Met z’n tweetjes op grote hoogte, een ronddraaiende kraan, uitzicht op zee, half boven zee hangend.

Omdat mijn vriend niet wist waar we heen gingen, moest ik alles heel stiekem doen: ik zette hem in de auto, reed naar Friesland. Toen we in Harlingen waren, zocht ik om me heen naar de havenkraan zoals ik hem op de foto’s had gezien. Ineens doemde hij in de verte op. We parkeerden er onder, keken omhoog en waren onder de indruk van deze kolossale machine.

Heel bijzonder zijn de liften – Wonder Boven Wonder heten ze – waarmee je naar boven gaat. De tweede lift is een ronde buis van nog geen meter in doorsnee. Daarmee kom je middenin de knalrode, knusse cabine uit. Het is nog duidelijk te zien dat dit vroeger een werkplek was. Na de rondleiding van de gastvrouw waren we aan elkaar overgeleverd. Eerst even rondkijken en ontdekken. Zo kunnen de lampen in de badkamer alle kleuren van de regenboog krijgen: dat kun je zelf instellen. Vervolgens lieten we om en om de kraan draaien, terwijl de ander boven op het balkon stond. ’Iets naar links nog... ja, nu is het mooi, kom eens kijken!!’ Je trekt als stel erg naar elkaar toe door alle ’activiteiten’ aan boord. Tenslotte ben je redelijk verwijderd van de ’normale’ wereld.

Wat we heel bijzonder vonden, was dat we ’s ochtends om 8 uur ons ontbijt naar boven ’gelift’ kregen. De gastvrouw zet het mandje in de tweede lift: zo kwam het bij ons terecht zonder dat we door iemand werden gestoord. Ontbijten in bed met uitzicht zee, kijkend in de ogen van je geliefde. Wat wil je nog meer?”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden