Drogist gaat Plato, Nietzsche en Sartre verkopen

Drogisterijketen Kruidvat stort zich nu ook op de wijsbegeerte. In september ligt de vijfdelige serie 'Filosofie' in de winkel.

De box, die 50 euro gaat kosten, bevat ruim drieduizend pagina's originele teksten uit 2500 jaar wijsbegeerte. Alle grote namen zitten erbij: van Plato, Kant en Nietzsche, tot Sartre, Habermas en Sloterdijk. De oplage bedraagt zo'n 20 000 exemplaren.

Cd-boxen met hoogtepunten uit de klassieke muziek behoren al enkele jaren tot het assortiment van de drogisterijketen. Vorig jaar herfst begaf Kruidvat zich ook op de literaire markt met een heruitgave van de werken van de Haagse schrijver Louis Couperus. De vijf delen van de filosofiecassette zijn alle voorzien van een inleiding door Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Kopers krijgen bij de box bovendien een speciale uitgave van het maandblad cadeau.

Uitgever van de cassette is Foreign Media Group die onder het label Brilliant Books de Kruidvat-boeken op de markt brengt.

Uitgever Arjan Weenink verwacht 'heel veel' van de box. De cassette met de boeken van Louis Couperus was vorig jaar 'binnen no-time' uitverkocht. ”Mensen zijn vaak terughoudend als het om filosofie gaat. Ik denk dat we hiermee een breed publiek bereiken.”

De filosofische teksten zelf zijn voor het merendeel afkomstig uit de rijke fondslijsten van de uitgeverijen Boom en sun. Zij werken sinds 2002 nauw samen. Uitgever Wouter van Gils benadrukt dat de box bloemlezingen bevat, en geen complete boeken. ”Ik zie dit meer als een aanvulling dan als een vervanging.” Volgens Van Gils kunnen filosofische boeken heel goed in een drogisterij te koop liggen. ”Ik zou niet weten waarom niet. Er is geen empirisch bewijs dat speciale uitgaven schade opleveren aan de boekhandel.”

Ari Doeser, directeur van de Nederlandse Boekverkopersbond, is 'blij' met het initiatief. ”Als het de bedoeling van het Kruidvat is mensen dichter naar het boek te brengen, moeten we het toejuichen.”

De Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden speelt komend seizoen in op de verschijning van de Kruidvat-box. Het instituut komt met een Basisopleiding Filosofie, verdeeld over vijf weekenden. De teksten uit de cassette zullen daarbij als leidraad dienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden