Droge dialogen en pregnant zwijgen in moderne western

Hell or High Water

Regie: David Mackenzie

Met Jeff Bridges, Ben Foster, Chris Pine

****

De moderne western 'Hell or High Water' is een film die je met vlagen begrip doet opbrengen voor sommige Donald Trump-aanhangers. Dat klinkt misschien niet als een aanbeveling, toch is het een schitterende, licht filosofische film over trots, moraal, geweten en masculiniteit.

Broers Tanner (Ben Foster) en Toby (Chris Pine) plegen in het vergeten achterland van west-Texas een serie bankovervallen. Amateuristische operaties die niet meer dan een paar duizend dollar opleveren. Evengoed bijt een lokale ranger (een grijsbesnorde Jeff Bridges), enkele weken voor zijn pensioen, zich vast in de zaak.

Regisseur Mackenzie, werkend met een scenario van Taylor Sheridan ('Sicario'), put uit de rijke westerngeschiedenis en schetst tegelijkerijd een bedachtzaam hedendaags portret van de Amerikaanse man in identiteitscrisis. Dit is een film over mannen op veranda's die, biertje in de hand en uitkijkend over verlaten stoffige vlaktes, constateren dat ze tekortschieten, overbodig zijn.

Visueel laat Mackenzie oude en nieuwe Amerikaanse waarden genadeloos met elkaar botsen, zoals in dit tafereeltje: voor een plattelandswinkeltje staat op de voorgrond een oude Ford-slee met de broers erin. Daarachter een glimmende appeltjesgroene sportwagen met opgeschoten jongens, en daar weer achter een paard waar een cowboy op klimt, op weg naar werk dat achterhaald is geworden. De vervoersmiddelen mogen elk hun eigen status hebben, het zijn maatschappelijke losers die ze gebruiken.

Met zijn uitstekende acteurs en hun droge, afgemeten dialogen en pregnante zwijgen werpt Mackenzie vragen op als: is een misdaad geoorloofd als daarmee de vicieuze cirkel van armoede wordt doorbroken, of onrecht wordt hersteld?

Voor al deze mannen voel je sympathie, ondanks hun rotzakkerige gedrag en venijn. Dat ze zich zouden scharen achter een miljardair ligt niet voor de hand, maar achter een politicus die hun stem zegt te horen, wel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden