reportage

Droevig einde in het zand van Domburg

De aangespoelde potvis op het strand van Domburg. Medewerkers van Naturalis, Wageningen Marine Research en de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht gaan het 13 meter lange dier onderzoeken. Beeld ANP

Een bijzondere vondst op het strand. Domburg loopt uit voor een overleden potvis.

Hij is een bezienswaardigheid op het strand van het Zeeuwse Domburg: een potvis van wel 13,5 meter. Het dier (naar wordt aangenomen een mannetje) spoelde gisterochtend rond half negen aan en werd ontdekt door de bestuurders van een busje die met de bevoorrading van strandtenten in de weer waren.

De plaatselijke strandwacht heeft het strand afgezet, omdat er al mensen op de potvis stonden te springen. Een bewaker blaast af en toe op haar fluitje als mensen te dichtbij komen.

Hij is gewond aan zijn rug, staart, kop, en bek. Hoe het dier zo gehavend kan zijn, kan Jacolien van Weelde, afkomstig uit Vlissingen en werkzaam bij de stichting Strand Exploitatie Veere, niet vertellen.

Het dier was al wel overleden toen het aanspoelde, vermoedelijk door deze verwondingen. “Ik heb zoiets nog nooit gezien, maar ik werk ook pas sinds half oktober voor de strandwacht.” Van Weelde vertelt dat het voor een collega die al ruim twintig jaar de Zeeuwse stranden bewaakt, ook de eerste keer is dat zo’n massief dier aanspoelt.

Laatste in 1970

Volgens Jur Jansen van Rijkswaterstaat dateert de laatste aangespoelde tandwalvis (de onderorde waartoe de potvis behoort) bij Domburg uit 1970. Eerder dit jaar spoelden meerdere potvissen aan op Texel. De potvis komt voornamelijk voor in de Noordelijke IJszee en heeft vermoedelijk een verkeerde afslag genomen.

Omstander en rasechte Domburger Piet de Pagter staat met zijn gezin verbaasd te kijken naar het roerloze lichaam van de potvis en vertelt dat er regelmatig zeehonden of bruinvissen aanspoelen. “Maar potvissen niet.”

Ook Suzan de Visser aanschouwt samen met haar zoontje Thijs de potvis die met de afzetting van linten in plasjes water van het terugtrekkende tij ligt. “Met de auto konden we er niet komen, dus zijn we snel op de fiets gestapt om de potvis te gaan bekijken. Wat is hij groot.”

Flippers

Wat er nu precies met het gestorven dier gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Museum Naturalis in Leiden wil graag de restanten in zijn bezit krijgen voor onderzoek, en werkt hiervoor samen met de universiteiten van Utrecht en Wageningen.

“Er zijn twee opties”, vertelt woordvoerder Hilde Pracht van Naturalis. “We gaan hem op het strand ter plekke opdelen in meerdere stukken en brengen die naar het Friese Harlingen, om daar het gehele skelet van de potvis te kunnen bergen voor onderzoek. Nu wordt de potvis bij vloed overal heen gesleurd, en in Harlingen is het tij veel rustiger. Vooral de flippers zijn belangrijk, om de evolutie van wal- en potvissen te onderzoeken. Ook doen we onderzoek naar de maaginhoud zodat we meer te weten komen over de kwaliteit van het zeewater en waar de potvis vandaan komt.”

De tweede optie is het dier toch op het strand te ontleden, en alleen enkele delen te gebruiken voor onderzoek zoals de maaginhoud en de flippers. De rest wordt dan vernietigd. De Universiteit Utrecht  doet het onderzoek naar de doodsoorzaak van het dier en Wageningen University naar de maaginhoud. Volgens Pracht is er altijd wel belangrijke informatie in een gestrande potvis te vinden, waardoor het dan dus 'niet voor niets' gestorven is.  Het hele bergingsproces duurt minstens drie dagen.

De potvis komt voornamelijk voor in de Noordelijke IJszee en heeft vermoedelijk een verkeerde afslag genomen. Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden