Column

Dringend nodig: meer zoenende homo's op tv

Burgemeester Den Oudsten (rechts) in 'Danny zoekt problemen'.Beeld Renate van der Bas

Waar werd oprechter trouw, dan tussen vrouw en vrouw, ter wereld ooit gevonden? In Groningen.

Want dit zei een mishandelde lesbienne tegen haar partner, nadat ze begin april door drie mannen in elkaar waren geslagen in het Groninger uitgaansleven: "Ik zou dit iedere nacht ondergaan, als ik daardoor bij jou kan zijn."

De vrouwen vertelden over de aanval - waarbij de zwaarst gewonde van het stel een gebroken strottenhoofd opliep - in het NTR-reportageprogramma 'Danny zoekt problemen'. Het programma kreeg de getraumatiseerde vrouwen als eerste voor de camera.

Agressie
Journalist Danny Ghosen ging dan ook de diepte in. Hij installeerde zich in een Gronings hotel en sprak dagenlang vele kopstukken uit de plaatselijke lesbische scene. Manager Maaike van homocafé De Kast legde uit dat er vaak incidenten zijn. Ze was stellig: de agressie komt niet van 'buitenlanders of vluchtelingen', maar steeds van gewone Nederlandse jongens.

Ook in dit recente geval. Danny ging dus de straat op. En sprak blonde knullen aan over hun ideeën over de homoseksuele medemens. 'Moet kunnen', was de consensus, 'maar we zien het liever niet'. Innige homo's in het openbaar? Het beeld roept anno 2016 nog altijd agressie op.

'Jullie lijken op mannen', kregen de mishandelde lesbiennes van hun belagers te horen. En 'plat op plat vult geen gat'. Ja, straatpoëzie mensen, altijd mooi. Het schokkendst was de ongeïnteresseerdheid van de politie. Het mishandelde stel kon pas na vier dagen bij de politie terecht voor de aangifte. De agenten weigerden verwondingen of medische rapporten te bekijken. Na tweeënhalve week was er nog geen nieuws over eventuele camerabeelden. Toen de vrouwen na een maand zoeken via Facebook zelf een getuige hadden gevonden, kreeg deze van de politie te horen dat hij pas acht dagen later kon worden gehoord.

Something is rotten in the state of Groningen? Het lijkt erop. De jonge homo Joram vertelde over zijn jeugd in Nieuwe Pekela, waar hij werd beschimpt en mishandeld, maar niets kon verwachten van de politieagenten: "Zij lachten me ook uit. Maar wat wil je, een christelijk dorp hè."

Burgemeester
Danny ging dus de Groninger burgemeester Peter den Oudsten interviewen, na afloop van een solidariteitsactie op 17 april. Het commentaar van de burgemeester op de lauwe aanpak van zijn dienders? "De politie kan niet veel doen als er geen namen en gezichten zijn." De geroutineerde PvdA-regent nam de kleine interviewer niet erg serieus. En Danny haakte helaas af. "Ik wil niet doorpraten met een burgemeester die alles weglacht. Die denkt: ik doe een onderzoekje en dat is het."

Jammer. Emotionele betrokkenheid is mooi, maar doorbijten nog beter. Ghosen heeft nota bene voor PowNews gewerkt, waar ze het irritant doch effectief doorvragen lijken te hebben uitgevonden. Ik had hem de burgemeester graag zien doorzagen over de houding van de politie in deze zaak.

Overigens ben ik meer dan ooit van mening dat er meer zoenende homo's op tv moeten. Als noodzakelijke gewenningscursus, vermoedelijk niet alleen voor Groningers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden