Dringen voor een operakostuum

AMSTERDAM - De Nederlandse Opera hield zaterdag grote uitverkoop: 4000 kostuums uit 32 opera's werden verkocht voor bedragen van 1 tot 100 euro.

Iris Pronk

Kleine drama's ontrollen zich in de foyer van het Muziektheater. Bijvoorbeeld rond Margot, die met haar handen een feeërieke, bordeaux-rode jurk uit de opera Rosa van Louis Andriessen en Peter Greenaway streelt. ,,Alleen voor deze jurk ben ik gekomen. Ik heb 'm notabene zelf gedragen, ik zong in het koor.''

Maar mooi dat de jurk niet met Margot meegaat, want een handelaar is haar voor. En die laat zich niet vermurwen door haar verhaal: ,,Tsss, ze kan het niet eens bewijzen. En ik was hier toch het eerst.'' Resoluut duwt hij zijn rek vol jurken en mantels naar de geïmproviseerde kassa onder de trappen.

Ongewone taferelen rond het Muziektheater: voor de deur een grote, morrende meute, die joelt zodra de deur naar het kostuumwalhalla opent of sluit. Honderden mensen staan al uren in de rij, maar de deurwachters zijn streng: er mogen slechts vijftig mensen per keer naar binnen. Intussen is de de muziektempel binnen getransformeerd in een tweedehands C & A, maar dan met excentrieke kleren en nog lagere prijzen.

Initiatiefnemer Robby Duiveman, directeur van de kostuumdienst van de Nederlandse Opera, heeft alle kledingstukken, hoeden, schoenen en sieraden zelf geprijsd. Daar was hij wekenlang fulltime mee bezig: ,,Ik heb erop gelet hoe gecompliceerd een kostuum was, hoe schoon en in welke staat.'' Topstukken gaan weg voor 100 euro, hoeden voor 1 euro. De kostuumopslag van de Nederlandse Opera in de Bijlmer barstte uit zijn voegen, vandaar deze grote uitverkoop. Duiveman verwacht een opbrengst van 35000 tot 40000 euro.

Koorzangeres Vesna Miletic is eigenlijk voor niets gekomen: ,,Ik zocht een elegante, zwarte avondjurk die ik droeg in Carmen, met een zijden sjaal. Maar die is veel te mooi om te verkopen, Robby heeft 'm achtergehouden.''

Ineens slaat binnen de gekte toe, als medewerkers twee nieuwe rekken met jurken uit La Traviata van Verdi naar binnen rijden. Gedrang en gekrijs, alsof er voedselpakketten en geen operakostuums worden gedistribueerd. Tientallen handen klauwen naar het textiel aan de rekken, die binnen een paar seconden compleet zijn kaalgeplukt.

Een van de winnaars is Mieke Terwindt, die een schitterende jurk met een nauwsluitend paars lijfje, afgezet met zachte, rode balletjes en een rok van kleurige satijnen stroken heeft bemachtigd. Voor haar dochter Maartje, die de jurk meteen aanpast: ,,Van zo'n jurk droom je toch als je acht bent.'' Haar moeder voelt zich na de slag om de jurk 'helemaal opgehitst': ,,Ik moest en zou die jurk hebben, het was een soort magie.''

Maar het zijn toch vooral de handelaars die zich meester maken van de mooiste kostuums. Zoals Jaap Pol van kostuumverhuurbedrijf Gerritsen: ,,We waren hier vanochtend om negen uur met tien man. Iedereen heeft instructies gekregen om heel gericht te kopen.'' Het gaat Pol vooral om de historische kostuums, want die doen het heel goed op themafeesten.

Marlies Oud, sinds tien jaar kostuummaakster van de Nederlandse Opera, vindt het leuk dat de kostuums verkocht worden. ,,Kijk, in deze jurk uit La Traviata zit visdraad gestikt, dat is heel lastig om te doen.'' Aan een jurk of pak werkt Oud één, soms wel twee weken. ,,Ik vind het hartstikke goed dat die kostuums weer gebruikt worden. Maar nu moet ik weer op de verkoop letten. Ojee, kijk nou toch, er wordt daar echt gerauscht!''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden