Dringen voor een droomhuis in Almere

Martijn van Jole, gegadigde voor een stukje bouwgrond in Almere. Sommige mededingers staan al sinds woensdag in de rij. (Jorgen Caris) Beeld
Martijn van Jole, gegadigde voor een stukje bouwgrond in Almere. Sommige mededingers staan al sinds woensdag in de rij. (Jorgen Caris)

Recessie of niet, in Almere gaan de vrije kavels grif van de hand. Niet alleen de toekomstige bewoners zijn enthousiast, ook bouwbedrijven ontdekken dat er meer is dan alleen het rijtjeshuis.

Terwijl het vrijwel overal in Nederland slecht gaat met de woningverkoop, staat in het toekomstige Homeruskwartier in Almere al sinds woensdag een wachtrij van dertien auto’s. Ze komen voor de kavelverkoop die vanmiddag start.

„Daarachter ongeveer”, wijst Martijn van Jole over de zandvlakte het door hem gewenste stuk bouwgrond aan. „We hebben een mooi stuk uitgezocht met de tuin op het zuiden.” Hoe het eruit gaat zien, weet hij nog niet precies. „In ieder geval geen cataloguswoning. Die hadden we wel in het Amsterdamse IJburg.”

Elk van de auto’s draagt een nummer in volgorde van aankomst. Wie het eerst komt, die het eerst maalt, geldt bij de vrijgave van de stukken bouwgrond. Een regel die ze allen accepteren. Er ontstaat een gemoedelijke campingstemming onder de toekomstige buurtgenoten. Enkelen doen hun best om een barbecue te regelen.

Van Jole is één van die fanatieke gegadigden voor de zelf te bebouwen stukken grond. Onder een parasol, op zijn meegebrachte campingstoeltje wacht hij geduldig op de verkoop die vandaag start. „In IJburg is echt iedere centimeter volgebouwd, waardoor er wachtlijsten van een jaar zijn ontstaan voor het kinderdagverblijf. Dat werkt benauwend. Hier in Almere weten ze wel hoe ze nieuwe wijken moeten bouwen.”

De verkoop is de tweede fase van de grondverkoop aan particulieren van de gemeente Almere. In 2007 was er eenzelfde uitgifte van bouwkavels. Wethouder Adri Duivesteijn glundert bij de herinnering aan het succes van toen: „Op de vrijdag ervoor hadden we nog geen idee, maar uiteindelijk kwamen er 14.000 geïnteresseerden.” Dat enthousiasme stond in schril contrast met de houding van veel bouwbedrijven, merkte hij. „De meeste mensen haalden aannemers uit het oosten van het land of zelfs uit Duitsland. De bedrijven in het westen zagen geen heil in kleine klussen.”

Dat lijkt drastisch veranderd gezien de veertig kraampjes van bouwbedrijven op de manifestatie. Als reden noemt hij de gevolgen van de crisis voor projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Duivesteijn: „Wanneer ze in traditionele projecten niet bij voorbaat 70 procent verkopen, krijgen ze geen geld van de bank. Bij particuliere opdrachtgevers kan de aannemer meteen aan de slag.”

Joke Kok waakt over de woonwens van haar broer. Hij werkt al twee jaar aan het ontwerp van zijn eigen huis, al is hij geen architect. „Hij zocht nog een goede locatie en die is schaars. Toen hij hiervan hoorde, raakte hij meteen enthousiast. Wij dachten dat het met de verkoop niet zo’n vaart zou lopen. Woensdag ging hij voor de zekerheid even kijken. Bij het zien van de wachtende auto’s, besloot hij resoluut om aan te sluiten”, vertelt ze. „De hoop is dat hij hier over een kleine twee jaar woont.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden