Dringen voor de kist van El Comandante

Verdriet, ontreddering en ongerustheid na dood van Chávez

Het meisje kan haar tranen niet bedwingen. "Leve Chávez! Leve de revolutie!", roept ze met schorre stem, waarna haar vriendje haar troostend omhelst. Ze deelt haar verdriet met duizenden andere aanhangers van de dinsdag overleden Venezolaanse president Hugo Chávez. Sommigen roepen leuzen, anderen huilen, allen staan ze op elkaar gepropt bij het militaire ziekenhuis in Caracas om een laatste glimp op te vangen van hun Comandante.

Het stoffelijk overschot van Hugo Chávez maakte gisteren zijn laatste tocht door de Venezolaanse hoofdstad, op weg naar het militaire complex Fuerte Tiuna waar de president morgen wordt begraven. Overal waar de kist passeert, veranderen de straten in een kolkende massa.

Duizenden en duizenden chavistas, gekleed in de karakteristieke rode shirts van Chávez' socialistische PSUV-partij, willen hem koste wat kost de laatste eer bewijzen. Een omroeper vraagt de menigte uit respect afstand te houden van de begrafenisstoet, maar dat wordt massaal genegeerd; de mensenmassa zwermt om de kist heen. De verslagenheid onder de chavistas is dan ook groot. "We bleven tot het laatst toe hopen dat hij beter zou worden", zegt de 53-jarige Jesús Peña. "Chávez is onze leider, de enige president die het ooit voor de armen heeft opgenomen. Zijn dood is een grote klap voor Venezuela."

Behalve het verdriet en de ontreddering is er ook ongerustheid, want wat gaat er nu met Venezuela gebeuren? Kan de weinig charismatische vice-president Nicolás Maduro, door El Comandante zelf tot kroonprins benoemd, het socialistische project van zijn leermeester voortzetten? "Natuurlijk kan hij dat!", zegt de 32-jarige Cristina, zakdoek in de Venezolaanse driekleur om haar voorhoofd, bijna verontwaardigd. "Wij hebben het volste vertrouwen in Maduro. De revolutie kan en mag niet verloren gaan."

Félix Hernández (60), die van een afstandje de menigte observeert, is minder overtuigd van de overlevingskansen van de 'bolivariaanse revolutie', Chávez' poging om van Venezuela een arbeidersparadijs te maken. Maar hij is dan ook nooit een chavista geweest. "We weten helemaal niet wat er nu gaat gebeuren. Dit land leeft op geruchten, over staatsgrepen, verkiezingen, Maduro en de oppositie. Dat is allemaal kletspraat." Angst voor de toekomst heeft hij niet. "Ach, we hebben in dit land zoveel ondergaan. Staatsgrepen, criminaliteit, corruptie... Ik kan me er allemaal niet meer druk om maken. Waar moeten we anders heen?"

Terwijl een groepje toeterende jongens op brommers langs rijdt, voegt hij er snel aan toe dat Chávez 'ook heel veel goede dingen' voor het land heeft gedaan. "Je moet voorzichtig zijn met wat je zegt in de buurt van de chavistas."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden