Dringen voor de gong op Beursplein 5

Beursgang Het aandelenklimaat is gunstig en het Britse Brexit-referendum komt snel naderbij. Bedrijven die toch al naar de beurs wilden doen het nu.

JOOST MOREL en REDACTIE ECONOMIE

Het regent deze weken beursgangen. Wat maakt Beursplein 5 zo populair? De koersen lijken weer stabiel en met de huidige lage rente is het verstandiger om geld in aandelen te beleggen dan op een spaarrekening te zetten.

Coca-Cola European Partners, de Europese bottelaar van de Amerikaanse frisdrankreus, krijgt vanaf deze week een notering in Amsterdam. Op 10 juni volgen verzekeraar en staatsbedrijf ASR en sportschoolketen Basic-Fit. Windmolenpijlerbouwer Sif, veevoerleverancier ForFarmers en lampenmaker Philips Lighting gingen hen deze maand al voor.

Wat zijn hun eigen afwegingen en wat de gemene delers? Volgens Jan-Willem Nijkamp, vermogensbeheerder bij Fintessa, geldt voor alle nieuwe beursgangers dat de beurzen in vergelijking met januari en februari weer 'behoorlijk hersteld zijn'. "Toen stonden ze een flink stuk lager." Corné van Zeijl, die bij Actiam een fonds met Nederlandse aandelen beheert, zegt dat het sentiment bij de belegger beter is.

Wat nog zwaarder weegt, is het referendum over drie weken in Engeland over een Brexit (de eventuele uittocht van Groot-Brittannië uit de EU), denkt Nijkamp. "De uitslag is moeilijk te voorspellen, zo ook de financiële gevolgen." Van Zeijl: "Bedrijven die al van plan waren naar de beurs te gaan, halen die beursgang daarom nu naar voren."

ASR kon niet veel eerder naar de beurs, want minister Dijsselbloem van financiën wilde eerst ABN Amro verkopen. ASR zat in de boedel van Fortis. Diens Nederlandse onderdelen moest de overheid samen met ABN Amro in 2008 redden. Van de ABN Amro-aandelen ging in november de eerste tranche naar de beurs.

Als het nu in de Tweede Kamer over ASR gaat, hebben de bewindslieden het alleen maar over de eventuele winst die de staat met de privatisering boekt, denkt Van Zeijl. "Over het algemeen wordt aangenomen dat Nederland 3,6 miljard euro voor ASR betaalde."

De totale marktwaarde van de verzekeraar ligt bij de beursgang tussen de 2,7 en 3,3 miljard euro. Maar de staat verkoopt in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent in ASR. Dat komt neer op 60 miljoen aandelen. Met een prijs van 18 tot 22 euro ligt de opbrengst waarschijnlijk tussen de 1,1 en 1,3 miljard euro. Gezien die prijs per aandeel is met een volledige privatisering iets meer dan 3 miljard euro gemoeid, schat Van Zeijl. "Daarnaast kreeg de staat de afgelopen jaren 408 miljoen euro dividend betaald. Uiteindelijk betekent dat dus een verlies."

En dan is er deze week opeens de Europese bottelaar van Coca-Cola, die wordt afgesplitst van The Coca-Cola Company en naar Amsterdam komt. Volgens Van Zeijl omdat het eenvoudiger is in Nederland naar de beurs te gaan dan elders in Europa. Met een marktwaarde van 28 miljard euro wordt het Engelse concern het op zes na grootste bedrijf op de AEX-index.

ASR en Basic-Fit zitten op 10 juni aardig in elkaars vaarwater. De fitnessketen groeit hard en opent volgens Nijkamp één nieuw fitnesscentrum per week. Eind maart telde Basic-Fit al 351 vestigingen in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Spanje. De sportschool, naar eigen zeggen de grootste van Europa, mikt op een prijs per aandeel tussen de 15 en 20 euro en is daarmee bijna 1 miljard euro waard. Met de verkoop van 49 procent van de aandelen wil Basic-Fit minstens 370 miljoen euro ophalen, 'om vervolgens een aandeelhouderslening van 250 miljoen euro met een rente van 13 procent af te betalen', aldus Van Zeijl.

Wie op 10 juni de gong mag luiden? Nijkamp en Van Zeijl gokken dat dat toch ASR is. Dat is nu eenmaal de grootste van de twee.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden