Dringen voor babyfoto met Wilders

Enthousiasme voor de blonde voorman is groot, maar de andere kandidaten wekken minder enthousiasme

Zaterdagochtend, een paar minuten voor twaalf. Het wachten is op Geert Wilders. Stalletjes van GroenLinks en SP fleuren het Heuvelplein in de binnenstad van Tilburg op. Flyerende D66-leden mengen zich tussen het publiek. Boven de terrassen cirkelt een politiehelikopter, die met zijn rood-wit-blauwe kleuren wel iets weg heeft van de PVV-campagneposter.

Dan verschijnen Wilders en zijn beveiligers. Binnen enkele seconden is de politicus het stralende middelpunt van een zich langzaam voortbewegende mensenmassa. Camera's klikken, steunbetuigingen klinken en moeders geven gretig hun baby af voor een foto met de blonde politicus. Om hen heen dartelen PVV-vrijwilligers en kandidaat-Kamerleden als Fleur Agema, Dion Graus en Eerste Kamerfractievoorzitter Machiel de Graaff.

De Partij voor de Vrijheid mag dan in de peilingen op verlies staan, op straat valt daar weinig van te merken. Van de 24 Kamerzetels die de PVV bij de verkiezingen in 2010 bij elkaar sprokkelde, zijn er volgens de meest recente peilingen nog 19 over. De verkiezingscampagne weet Wilders niet te domineren. Wist hij twee jaar nog de aandacht op zich te vestigen met zijn kostenplaatje van de niet-westerse immigrant, deze campagne gaan zijn plannetjes ten onder in de premiersstrijd tussen PvdA en VVD.

Barry Madlener, nummer acht op de kandidatenlijst, maakt zich niet druk om de dalende peilingen. "We gaan voor winst", zegt de huidige PVV-delegatieleider in het Europees Parlement. Hij wijst op de gordijnbonus waar zijn partij tot nu toe altijd wel op kon rekenen. Oftewel: de mensen die bij opiniepeilingen sociaal wenselijk antwoorden, maar in de beslotenheid van het stemhokje toch voor de PVV gaan.

Op straat merkt hij bovendien nauwelijks verschil met twee jaar geleden, zegt Madlener. "Iedereen is superenthousiast. Mensen vragen wel naar de Catshuisbreuk, maar niet op een negatieve manier. Ze komen juist naar ons toe om te zeggen dat ze dankzij ons hun AOW nog hebben." Ook ex-PVV'ers als Hero Brinkman en Marcial Hernandez, wiens boek over Wilders zaterdag verscheen, zorgen volgens de Europarlementariër niet voor weglopende kiezers.

Madlener is blij dat hij na zijn corvee in Brussel terug mag naar Den Haag. Al was het maar om te voorkomen dat de VVD weer aan de macht komt. "Als je op Rutte stemt, krijg je Paars. Hij laat hier kritische Europa-geluiden horen, maar zijn partijgenoten in het Europees Parlement, Hans van Baalen en zo, die stemmen braaf voor meer Europa."

De spraakzaamheid van Madlener is opvallend. Andere kandidaten rennen nog net niet weg als er een journalist op hen afkomt. "Ik ben hier niet om vragen te beantwoorden", zegt een goed afgerichte PVV'er. "Ik ben hier om te flyeren." Hij wil nog wel kwijt dat hij op plek 39 staat, maar vervolgens richt hij zijn blik weer op potentiële kiezers. Die blijken overigens ook niet veel behoefte te hebben aan gesprekken met andere PVV'ers dan Wilders zelf. Zodra de blonde voorman na stipt 35 minuten weer verder trekt naar de volgende stop van deze campagnedag, Roermond, beent winkelend Tilburg snel door en is er nauwelijks nog interesse voor een flyer van zo'n naamloze PVV-kandidaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden