Driessen en ABN Amro nemen belang in Aabe

Van onze redactie economie

Volgens Van der Linden krijgen de nieuwe aandeelhouders beide een minderheidsbelang, dat gezamenlijk net geen meerderheidsbelang vormt. Andere aandeelhouders van AaBe zijn voormalige managers die het bedrijf terzijde stonden bij de management buy out in 1982, een aantal huidige managers en de ideele Stichting Stimulans. Voor 1982 was Aabe eigendom van Sigmacom, een stichting van de overheid, bedoeld voor de sanering van de wolindustrie.

AaBe produceert dekens, dekbedden, andere wollen stoffen en daarnaast brandvertragende stoffen voor onder meer de luchtvaartindustrie. Vorig jaar behaalde AaBe op een omzet van f 40 miljoen een winst van f 1 a 2 miljoen. Er werken 175 mensen. De nieuwe aandeelhouder Driessen is naar eigen zeggen een "zeer vooraanstaande" fabrikant van complete vliegtuigkeukens en serveerwagens. Driessen en AaBe willen samen de markt gaan bewerken. Zij denken daarbij onder meer aan de totale inrichting van vliegtuigcabines.

Smit Internationale (zee- en havensleepbedrijf) zag in het eerste halfjaar het verlies oplopen van negen ton tot 14 miljoen. Over geheel 1991 verdiende Smit 12,3 miljoen. De directie verwacht voor het tweede halfjaar een beter resultaat "zodat het lopende boekjaar zonder verlies zal worden afgesloten." Oorzaken van de resultaatsvermindering zijn de verliesgevende havenactiviteiten, geringer werkaanbod in de bevoorradingsvaart, de onderbezetting in de berging en wrakopruiming en "maritime contracting" . Ook was er verlies bij minderheidsdeelneming Rockwater.

Vigilanter, houdster van 40 procent van de Smit-aandelen en vrijwel geheel afhankelijk van het resultaat van Smit, zag het halfjaarverlies oplopen van 0,5 naar 5,6 miljoen.

Unilever is een joint venture aangegaan met het Turkse Komili Yag Sanayi, producent van eetbare olien onder merknaam. Beide bedrijven brengen hun huidige merknamen onder in de nieuwe joint venture Unikom. Het familiebedrijf Komili is marktleider in Turkije. Unilever is al veertig jaar actief in de Turkse markt voor eetbare olien en vetten.

E.J. Brill, uitgever in Leiden, had in eerste helft van dit jaar een verlies van f 148.000. In de eerste helft van 1991 was er een winst van f 336.000. Voor heel 1992 verwacht de directie toch een vrijwel gelijk resultaat voor belastingen als over 1991 (f 321.000). De verschijningsdatum van belangrijke boekwerken heeft bij Brill een sterke invloed op het resultaat. Vorig jaar lag het zwaartepunt in het eerste halfjaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden