Driemaal zo veel Steve Jobsscholen

'Ouders willen wel.' Maar vergunningen vormen soms probleem.

Door een technische storing doen zo'n honderd digitale schoolboeken van uitgeverij Noordhoff het niet op de iPads of Android-tablets die leerlingen gebruiken. Dat geeft problemen op 44 middelbare scholen. Op die scholen wordt alleen digitaal lesgegeven. Papieren boeken om op terug te vallen zijn er niet. Noordhoff heeft pdf-bestanden van de boeken rondgestuurd als tijdelijke oplossing. De uitgever verwacht dat alle boeken eind volgende week weer beschikbaar zijn. Noordhoff komt dit schooljaar met een vernieuwde app waarin al het lesmateriaal van de uitgever digitaal wordt aangeboden. Zo'n 9000 leerlingen zijn door de problemen getroffen.

Dit schooljaar beginnen 22 basisscholen als 'Steve Jobsschool', 3500 kinderen volgen komend jaar het onderwijs met de iPad. Een grote stijging, want vorig jaar waren er nog zeven Steve Jobsscholen in Nederland. Het nieuwe aantal had bovendien nog veel groter kunnen zijn, vertelt Marianne van der Noordt van de Stichting Steve Jobsschool Arnhem. Ook in Arnhem en Ede hadden ze dit jaar graag de deuren geopend. In Arnhem staan honderd kinderen op een wachtlijst voor de school; in Ede 65. "Maar we kregen de vergunningen helaas niet rond."

De 3500 kinderen op de Steve Jobsscholen gaan niet naar normale klassen, maar naar ateliers en workshops met kinderen die misschien niet even oud zijn, maar wel hetzelfde niveau hebben. Iedere zes weken voeren ouders, kind en de coach (de leraar) een gesprek over wat de komende tijd op het programma staat.

Via de iPad kan veel lesstof thuis worden 'ingeoefend'. Idealiter bestaan op een Steve Jobsschool geen schoolvakanties meer. Wie weg wil, doet dat in onderling overleg met de school. Die zou 50 weken per jaar geopend, en via de iPad 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn, zeven dagen in de week. Afstand doen van de meeste reguliere schoolvakanties krijgen de huidige Steve Jobsscholen echter door de strikte regelgeving vooralsnog niet voor elkaar.

Het enthousiasme is enorm, ervaart Maurice de Hond, oprichter van de stichting O4NT die het onderwijscurriculum voor iPad-onderwijs in 2012 opstelde. Hij verwacht dat de scholen komend jaar op nog veel meer plekken in Nederland gaan verrijzen. "Nu zijn het er 22, maar volgend jaar misschien wel 50 of 100. Zodra docenten en ouders bij ons langskomen, zeggen ze allemaal: dit willen wij ook! Onderwijskundigen, opiniemakers en andere mensen die ver van de praktijk af staan, zijn vaak kritisch. Maar Japanse, Argentijnse en Duitse delegaties de we ontvangen zeggen: jullie zijn verder dan waar ook ter wereld."

Storing digitale boeken

Inmiddels hebben bijna alle provincies een eigen Steve Jobsschool. In Amsterdam zijn er in twee jaar tijd al vijf opgericht, in Almere vier. In Monnickendam werd een nieuwe school gebouwd, met meteen al 80 kinderen. Ook in plaatsen als Sneek, Enschede, IJsselmuiden, Maastricht of Wilhelminadorp is er nu tabletonderwijs. In de meeste gevallen ontstaat de Steve Jobsschool uit een 'gewone' basisschool die overstapt op iPad-onderwijs. Voordeel hiervan is dat er geen nieuwe vergunning voor de school van de gemeente nodig is. Dit is ook het probleem in Arnhem en Ede: zolang er een school binnen een straal van een paar kilometer is die nog niet vol is, geven de gemeentes geen vergunning af.

Bovendien geven scholenkoepels niet gauw toestemming als een directeur en het team willen overstappen, aldus Van der Noordt. "Politici, schoolbesturen, ze moeten het aandurven. We zitten in een transitiefase. Maar de ouders willen wel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden