Driekwart voor 'betutteling' door overheid

(Novum) - Driekwart van de Nederlanders vindt het prima dat de overheid maatregelen neemt die de gezondheid van burgers moeten verbeteren. Bij concrete voorbeelden, zoals de vettaks en het rookverbod, staan mensen er wat minder positief tegenover. Dat blijkt dinsdag uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van tijdschrift Santé.

Van de ruim veertienhonderd ondervraagden is 65 procent tegen de invoering van de vetbelasting. Tachtig procent ziet het niet zitten dat de overheid maatregelen treft om mensen te verplichten meer te bewegen. Tegelijkertijd geeft 71 procent aan het geen probleem te vinden als er overheidsbeleid komt dat beweging stimuleert.

Een vettaks haalt blijkens de peiling weinig uit bij de ondervraagden: een kwart geeft aan minder vette producten te gaan eten als er accijnzen over deze producten worden geheven. Van de te dikke mensen zegt 33 procent de ongezonde snack te laten staan als die duurder wordt. Vijftien procent van alle respondenten heeft er geen probleem mee als de overheid via een klantenkaart van de supermarkt wordt gewaarschuwd als er te veel ongezonde producten worden gekocht.

De meerderheid van de ondervraagden, 61 procent, is voor een rookverbod in de horeca en 35 procent is daartegen. Van de mensen die meer dan een pakje per dag roken is 86 procent tegen het rookverbod.

De ondervraagden die ongezonder leven, zijn sowieso minder enthousiast over gezondheidsbevorderende overheidsbemoeienis. Van de mensen met overgewicht is 57 procent tegen overheidsbemoeienis, van de rokers is 44 procent tegen.

Meer dan de helft van de respondenten vindt dat de overheid betuttelend bezig is met dit soort beslissingen. Onder de kiezers van VVD, PVV en Trots op Nederland vindt meer dan zestig procent dit betuttelend, terwijl dertig procent van de kiezers van CDA en PvdA het bedillerig vindt.

De Hond ondervroeg meer dan veertienhonderd Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het rookverbod in de Nederlandse horeca gaat in op 1 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden