Driekwart van incidenten blijkt achteraf onnodig optreden

Van een onzer verslaggevers HOOGERHEIDE - De Nederlandse politie trekt te snel haar dienstpistool. Van maar liefst driekwart van de schietincidenten kan achteraf worden gezegd dat het gebruik van het vuurwapen onnodig is geweest.

De korpsen drukken ook bewust de cijfers over de omvang van het vuurwapengebruik. Doordat niet alle schietpartijen worden aangemeld, zijn bij het ministerie van binnenlandse zaken veel minder incidenten bekend dan werkelijk hebben plaatsgevonden.

Volgens het Politie Instituut voor Openbare orde en veiligheid (Piov) in Hoogerheide - verantwoordelijk voor de opleiding van schietinstructeurs en arrestatieteams - lijden de Nederlandse agenten aan 'jachtdrang'. Ze komen te vaak in situaties terecht waarin ze niet terecht hàdden mogen komen. Door een te eenzijdige training met door de regio's felbegeerde simulatie-apparatuur, leert de politie wel hoe ze moet schieten, maar niet hoe schietincidenten kunnen worden voorkomen.

Het instituut vergelijkt de politie-agent op straat met een jonge voetbal-pupil die slechts oog heeft voor de bal, geen overzicht heeft, en daarom vastloopt in hopeloze situaties. Verdachten en agenten worden vaak door elkaar overrompeld en schieten is dan de enige mogelijkheid. De politie glijdt volgens het opleidingsinstituut te gemakkelijk in de 'fuik' waar uiteindelijk een schietpartij nog de enige uitweg is.

Volgens onderzoeker O. Adang van het Piov blijven incidenten als de Meta Hofman-zaak denkbaar. De psychiatrische patiënt Meta Hofman werd in 1981 in Amsterdam door een agent doodgeschoten, toen zij met een aardappelmesje op hem afkwam.

Volgens cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken waren er in 1993 71 schietincidenten waarbij politiemensen waren betrokken. Daarbij raakten tien burgers gewond en werd een gedood. Het aantal schietincidenten in 1994 is in vergelijking met 1993 bijna verdubbeld, het aantal gewonden en doden ook.

Aan de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de eerste studie naar politioneel vuurwapengebruik. Opvallend is de uitkomst dat veel incidenten niet gemeld worden en dat de statistieken dus kunstmatig laag worden gehouden. Een korpschef is verplicht alle vuurwapengebruik (of er nu geschoten wordt of alleen maar gedreigd) te melden bij de officier van justitie en de korpsbeheerder. Deze moet op zijn beurt het ministerie inlichten zodat het vuurwapengebruik wordt geregisteerd. Volgens de onderzoekers meldt de agent op de straat het gebruik wel aan zijn chef, maar geeft deze de informatie niet altijd door. Het is onduidelijk waarom de gegevens worden achtergehouden.

- Pagina 3: Onervaren agenten hollen blind achter de bal aan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden