Driekwart van de kerkbankjes blijft leeg tijdens de dienst

Ongeveer 55 procent van de volwassen Nederlandse bevolking is godsdienstig, 3 procent minder dan in de periode tussen 2004 en 2008. Beeld anp
Ongeveer 55 procent van de volwassen Nederlandse bevolking is godsdienstig, 3 procent minder dan in de periode tussen 2004 en 2008.Beeld anp

Ongetwijfeld is menige kerk de komende dagen tot de laatste stoel gevuld, maar de kerkgang in Nederland is de afgelopen vijftien jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 1997 ging zo'n 65 procent van de Nederlandse bevolking zelden of nooit naar een kerk, moskee of religieuze bijeenkomst. Inmiddels ligt dat op 75 procent.

Ruim de helft van de Nederlanders rekent zich tot een religieuze groepering. Van hen bezoekt ongeveer een derde minimaal één keer per maand een samenkomst. Katholieken vormen de grootste religieuze groep van Nederland, maar protestanten zijn trouwere kerkgangers.

Moslims maken 4 procent van de Nederlandse bevolking uit. Samen met degenen die geen godsdienst aanhangen, zijn zij de enige groepering die de afgelopen vijftien jaar is gegroeid.

Moslims zijn voornamelijk te vinden onder niet-westerse allochtonen in Nederland, maar hun mate van religiositeit verschilt sterk per etnische groep. Van de Turken en Marokkanen in Nederland, rapporteerde het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) vorige maand, beschouwt 90 procent zichzelf als moslim. Onder Iraniërs is het aandeel moslims niet groter dan een derde.

Bij de Marokkanen en Turken nam een eerder SCP-onderzoek uit 2004 een voorzichtige secularisatie waar. Maar volgens het laatste onderzoek gaan juist veel meer Marokkanen en Turken naar de moskee, zowel ouderen als jongeren. Bij de Turken zijn hoogopgeleiden doorgaans minder strikt in godsdienstige zaken. Bij Marokkanen daarentegen zijn hoogopgeleiden tegenwoordig vaak behoorlijk serieus.

Voor de samenleving als geheel geldt juist dat vooral hoogopgeleiden minder vaak religieuze samenkomsten zijn gaan bezoeken. Uitgesplitst naar leeftijd is de afname van het kerkbezoek vooral sterk onder ouderen tussen de 55 en 75 jaar. Onder jongeren tussen de 18 en 35 jaar is de kerkgang in de afgelopen jaren nauwelijks minder geworden. Daarbij moet aangetekend worden dat hun kerkgang al lange tijd gering is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden