Driekwart van de jongeren met een migratieachtergrond gaat niet stemmen

null Beeld Maus Bullhorst
Beeld Maus Bullhorst

Veel jongeren met een migratieachtergrond voelen zich niet vertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. Naar verwachting gaat maar een kwart van hen naar de stembus.

Jenda Terpstra

In de grote hal van de Haagse Hogeschool wacht Sibel Daskapan (23) tot haar volgende les begint. Ze studeert commerciële economie en is niet van plan op 15 maart te stemmen. "Het heeft geen zin. Er verandert toch niets." Met haar vriendinnen praat ze niet veel over politiek. "Ik ben met hele andere dingen bezig. Al zou ik niet willen dat Wilders aan de macht komt. Dan loopt de scheiding tussen allochtonen en Nederlanders misschien wel uit de hand."

Daskapan is niet de enige die wegblijft. Politicoloog Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar stembusgang en verwacht dat driekwart van de jongeren met een migratieachtergrond deze verkiezingen niet gaat stemmen. "Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren wenden zich af van de politiek. Door segregatie en polarisatie is een groot deel van hen afgehaakt. Ze voelen zich niet vertegenwoordigd in de politiek en niet verbonden met de Nederlandse samenleving."

Het instituut voor migratie en etnische studies waaraan Vermeulen verbonden is, doet sinds 1994 onderzoek tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Tijdens de vorige verkiezingen ging slechts een kwart van de Marokkaanse-Amsterdammers naar de stembus. Voor Turkse-Amsterdammers was dit 34 procent. Uit Rotterdam kwamen vergelijkbare cijfers. Ook eerdere jaren was de opkomst laag. Vermeulen spreekt van een neerwaartse spiraal die naar verwachting op landelijk niveau doorzet. "De meeste mensen met een migratieachtergrond wonen in de grote steden. De segregatie neemt alleen maar toe."

Afstand

Op de Haagse Hogeschool is ook Omar elSayed (23), student international business en management, niet van plan te gaan stemmen. "Stemmen verandert mijn leven niet. Mijn stem wordt toch niet gehoord." Omar is niet met politiek bezig, zegt hij. Wel maakt hij zich druk om de thema's als welvaart en gelijke behandeling.

Vooral aan dat laatste schort het nogal eens, vindt hij. "De islam en Marokkanen worden zwartgemaakt en overdreven neergezet. Kijk naar deze school. Veel Marokkaanse jongeren zijn hoogopgeleid. Ze leveren een bijdrage aan de samenleving. Dat wordt nooit genoemd. Ik ben hier geboren en ik voel me hier thuis. Toch word ik soms niet bedoeld met 'wij'. De politiek zou er moeten zijn voor iedereen."

Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onderstreept het beeld dat Turkse en Marokkaanse jongeren afstand voelen tot de samenleving. Veertig procent van de Marokkaanse en Turkse Nederlanders voelt zich niet thuis in Nederland. Dat blijkt uit het rapport 'Integratie in zicht?' uit december 2016. Het merendeel van de Turkse en Marokkaanse jongeren dat hier geboren is, is 'matig gesegregeerd', bleek uit een onderzoek van een jaar eerder. De jongeren hebben het gevoel dat ze 'als anders worden gezien en anders worden behandeld op grond van hun etniciteit'.

In een steekproef van onderzoeksbureau I&O Research zei 52 procent van de jongeren tot 25 jaar vorige week zeker te gaan stemmen. "Dat is veel minder dan onder alle stemgerechtigden, van wie 79 procent zegt naar de stembus te gaan", zegt onderzoeker Peter Kanne. Onder mensen met een migratieachtergrond is de gemiddelde opkomstintentie met 45 procent nog lager. "De optelsom dat jongeren met een migratieachtergrond daar fors onder zitten, tussen 25 en 30 procent, is aannemelijk", zegt hij.

Politicoloog Vermeulen noemt de ontwikkelingen zorgelijk. "Jongeren hebben eigenlijk de hoop in onze samenleving verloren. Als ze in hun dagelijks leven al zo weinig contact hebben met de Nederlandse maatschappij, heeft dat consequenties voor identificatie en vertrouwen. Als de overgrote meerderheid inderdaad niet gaat stemmen 15 maart, is dat een belangrijk signaal."

Mohammed El Baroudi (21), voorzitter van de multiculturele studentenvereniging Mashriq in Den Haag, snapt het probleem van veel jongeren. "Uit de Nederlandse partijen valt voor jongeren niet veel te kiezen." Groenlinks is volgens hem populair vanwege het progressieve karakter. "Maar jongeren met een migratieachtergrond missen religieuze standpunten waar ze zich in kunnen vinden, zoals over onverdoofd slachten, waar progressieve partijen juist tegen zijn."

Met Denk is er volgens El Baroudi een nieuwe stroming gekomen. "Dat maakt deze verkiezingen anders dan de vorige." Maar of ze Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren genoeg weten aan te spreken om naar de stembus te gaan, blijft de vraag.

Open brief aan alle jongeren van Nederland

De Amsterdamse rapper Massih Hutak is er niet gerust op dat jongeren op 15 maart gaan stemmen. Naast rappen gaf hij vier jaar lang Nederlands en maatschappijleer op scholen in Amsterdam-Noord. Ook hij hoorde om zich heen dat jongeren weg wilden blijven.

“De PVV wordt steeds groter. Als jongeren niet gaan stemmen en we op 16 maart wakker worden met een fascistische regering, dan sla ik mezelf voor mijn kop dat ik mijn stem niet heb gebruikt”, zegt hij. Om jongeren een zetje te geven zet hij vanaf 1 maart zes video’s online waarin hij de belangrijkste verkiezingsthema’s uitlegt. Op 14 maart, de vooravond van de verkiezingen, organiseert hij een groot feest in de Tolhuistuin in Amsterdam “We proberen stembussen neer te zetten. Je entree is je stembiljet. Om twaalf uur precies kan iedereen stemmen en barst het feest los.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden