Driekwart van alle Nederlandse psychosepatiënten krijgt niet de juiste zorg

Beeld ANP XTRA

Van de 100.000 mensen in Nederland die last hebben van psychoses, krijgt slechts een kwart de zorg die zij zouden moeten krijgen, stelt de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) na onderzoek. De vereniging concludeert ook dat als mensen de benodigde zorg wél krijgen, die vaak door onvoldoende opgeleid personeel wordt gegeven.

Mensen met een psychose zijn het contact met de werkelijkheid (soms) kwijt. Volgens de zogenoemde ‘zorgstandaard psychose’ moet elke patiënt met een psychose standaard cognitieve gedragstherapie voor psychose aangeboden krijgen. Maar uit het onderzoek komt naar voren dat in de afgelopen drie jaar maar 20 tot 25 procent van de patiënten met een psychose daadwerkelijk deze behandeling heeft gekregen. Ook zou medicatie niet altijd volgens de voorgeschreven richtlijnen worden verstrekt en zijn er te weinig behandelen. 

Klinisch psycholoog Tonnie Staring, een van de mensen die het onderzoek uitvoerden, maakt zich zorgen en is verontwaardigd. “Als dit een standaardbehandeling van kanker betrof, dan was Nederland woedend.” 

De VGCt stelt dat er meer en juist gekwalificeerde behandelaars moeten komen. En huidige behandelaars moeten snel worden bijgeschoold, aldus de vereniging. Voor het onderzoek werden 260 ambulante psychoseteams van 19 Nederlandse ggz-instellingen ondervraagd. 189 teams (73 procent) reageerden.

Staatssecretaris Paul Blokhuis laat in de Volkskrant weten dat hij het onderzoek een ‘opvallend en zorgelijk signaal’ vindt. Blokhuis geeft aan in gesprek te willen gaan met GGZ-bestuurders en professionals over de situatie.

Lees ook: 

Mensen met een stoornis komen na herstel moeilijk mee

Bijna negen op de tien mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, zoals een psychose, kunnen in de jaren na herstel maatschappelijk niet goed meekomen, blijkt uit onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden