Driekwart Nederlanders wijst megastallen af

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Nederlanders hebben grote moeite met de industrialisering van het platteland, waar dieren 'producten' zijn die op een lopende band worden geboren. Ze wijzen daarom op grote schaal de mega-stallen af en zijn zeer kritisch over de transporten van levend vee naar het buitenland.

Joop Bouma en Hans Marijnissen

De resultaten zijn afkomstig uit 'De Staat van het Dier', een breed publieksonderzoek dat Trouw liet uitvoeren, en dat vrijdag als een bijlage bij de krant zit.

Grofweg driekwart van de Nederlanders vindt dat in megastallen met tienduizenden kippen, varkens of kalveren geen sprake kan zijn dierenwelzijn. Een bijna even grote groep wijst de diertransporten af. "De Nederlander heeft problemen met het grootschalig houden én vervoeren van dieren", zegt de Wage­ningse hoogleraar 'dier en samenleving' Elsbeth Stassen. "Dat bezwaar komt vooral vanuit een moreel perspectief: het dier is bij die grootschalige oplossingen niet meer een levend wezen, maar een 'ding' geworden. En daar hebben veel mensen moeite mee."

Homo hypocritus
Nederlanders mogen dan kritisch zijn, maar gezien de grote hoeveelheden plofkip en kiloknallers die nog over de toonbank gaan, zijn we daar wat dubbel in. Trouw-columnist Jelle Reumer beschrijft de Nederlander in de speciale Verdieping die aan het onderzoek is gewijd, daarom als 'Homo Hypocritus.'

Trouw legde aan ruim 800 Nederlanders 40 vragen voor op het gebied van dierenwelzijn, en diezelfde vragen ook nog aan 1300 Trouw-lezers. Stassen begeleidde het opinieonderzoek, dat is uitgevoerd door TNS-Nipo. De vragen gingen over de omgang met huisdieren, de verhouding tussen mens en dier, het eten van dieren en het houden van dieren in gevangenschap.

Volgens Stassen toont het onderzoek 'De Staat van het Dier' aan dat Nederlanders een grote waarde hechten aan dierenwelzijn en dat een grote meerderheid vindt dat de mens een zorgplicht heeft voor dieren. Wie niet goed voor dieren zorgt, moet zwaar worden gestraft.

Zo vindt vrijwel iedereen dat de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming bij een melding van mishandeling dieren altijd uit huis moet plaatsen. Dat gebeurt nu alleen bij de ernstigste gevallen. Liefst 96 procent van de ondervraagden vindt dat er veel harder moet worden opgetreden tegen de dader van dierenmishandeling.

De andere resultaten zijn op vrijdag 16 mei in Trouw terug te lezen, samen met een keur aan artikelen over de verhouding tussen mens en dier. Over blindegeleidehonden, euthanasie op duiven, dierentuinen, plofkippen en de bijzondere diersoort 'homo hypocritus'.

undefined

De Dag van het Dier
In samenwerking met De Balie organiseert Trouw op 18 mei 'De Dag van het Dier' over de staat van het dier in de Nederlandse samenleving.

Debat: Van Marius tot Megastal | 16:00 - 17:30 uur |
Waar trekken we de grens tussen dierenwelzijn en eigen welzijn? Debat met varkensboer Maarten Rooijakkers, filosoof René ten Bos, dierenarts Franca Jonquiere, boswachter Arjan Postma en kamerlid PvdD, Niko Koffeman.

Het Dierner | 18:00 - 20:30 uur |
Een smakelijke verkenningstocht onder leiding van Samuel Levie: een viergangendiner met wijnarrangement. Met bijdragen van kunstenares Tinkebell, bioloog Jelle Reumer, Circus Treurdier, stadsjager Ellen Mookhoek en slager Jan Voordouw.

Film: Van Jaws tot Junglebook | 21:00 - 22:30 uur |
Hoe worden dieren geportretteerd in film? Zegt de manier waarop dieren afgebeeld worden eigenlijk niet meer over onszelf dan over dieren? Met mediawetenschapper Maarten Reesink over de rol en betekenis van dieren in film.

Kaartverkoop via www.debalie.nl.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden