Driekwart-naakt is de trend

Het gaat er niet meer om wat je aanhebt op de rode loper - als je wilt opvallen trek je (bijna) niets aan.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Wat de Oscar-uitreiking is voor Los Angeles is het Met-gala voor New York. Ook aan de oostkust van de VS is de aanleiding voor het feestje - geld inzamelen voor de mode-afdeling van het Metropolitan Museum - slechts bijzaak. Het draait erom wie de meeste aandacht trekt op de rode loper voor de ingang.

Op die loper terechtkomen is al een hele prestatie. Als het toegangskaartje van 25.000 dollar geen obstakel is, dan stuit je alsnog op Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour. Zij stelt de gastenlijst samen en weet precies wie wel en wie niet - of niet meer - meetelt. Zij eist bovendien dat de dames zich qua kleding laten inspireren door een thema, dat ieder jaar losjes gelinkt is aan de expositie die ten tijde van het gala in het museum opent. Dit jaar was dat iets met China.

Niet dat Beyoncé zich daar iets van had aangetrokken. Er was niets Chinees aan haar outfit. Maar daarover stelde niemand vragen, want lieve help: de zangeres had vrijwel niets aan! Een kunstschaatsster zou zich nog naakt voelen in de doorschijnende jurk met een aantal strategisch opgestikte glitters.

Vorig jaar was Beyoncé ook al het gesprek van de avond, maar niet bepaald zoals ze had gewenst. Na afloop van het Met-gala stond ze met echtgenoot Jay-Z en zusje Solange in de lift. Plotseling ging Solange haar zwager te lijf. De bewakingscamera's legden het incident vast, de beelden werden gelekt en Beyoncé is een half jaar bezig geweest om haar perfecte imago een beetje te restaureren. Dit jaar moest het weer gaan over wat echt belangrijk is, namelijk Beyoncé zelf. En haar onvoorstelbare figuur.

Kim Kardashian had dezelfde behoefte en koos dezelfde tactiek. Ook zij verscheen in een doorschijnend gewaad met slechts hier en daar wat borduursels. De aandacht voor haar persoontje was de afgelopen weken nogal weggelekt richting haar stiefvader, voormalig olympisch atleet Bruce Jenner. Hij heeft besloten voortaan als vrouw door het leven te gaan en deelde dat met de natie in een door 17 miljoen mensen bekeken, emotioneel televisie-interview. Zijn ex-vrouw Kris en dochter Kylie waren ook naar het Met-Gala gekomen om zich te koesteren in de warmte van de spotlights - want zo'n sekseverandering in de familie gaat je niet in de koude kleren zitten. Al zijn ze er, na de nodige tranen en woede-aanvallen, helemaal oké mee.

Dat het driekwart-naakt een trend is, viel niet meer te ontkennen toen Jennifer Lopez arriveerde. Zij droeg een jurk die met name haar bilpartij vrijliet. Een speciale aanleiding was er niet, behalve dat ze wilde laten zien dat alles op haar 45ste nog prima op z'n plek zit. De ontwerpster van de robe, Donatella Versace, deed zelf ook mee aan de trend - ze droeg een soort visnetjurk. Wat absoluut dapper van haar was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden