Driekwart broedvogels op platteland verdwenen

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Uit de laatste tellingen van Sovon Vogelonderzoek blijkt dat sinds 1960 maar liefst 75 procent van de broedvogels op het platteland is verdwenen. Soorten als de veldleeuwerik (- 96 procent) en patrijs (- 93 procent) staan op het punt te verdwijnen. In andere delen van Europa gaat het niet veel beter met de natuur op het platteland.

De afbraak van de boerennatuur is een direct gevolg van de intensivering van de landbouw, gestimuleerd door het Europese landbouwbeleid. Als de laatste strohalmen voor vogels op het platteland in de vorm van agrarisch natuurbeheer (akkerrandenbeheer, winterveldjes, braakliggend land, hagen) nu ook nog worden wegbezuinigd, zijn deze vogelsoorten ten dode opgeschreven.

De grote Nederlandse natuurorganisaties hebben daarom een brandbrief aan premier Rutte gestuurd. De premier zal deze week aanwezig zijn op de EU-top over de begroting voor de periode 2014-2020. In de huidige voorstellen die op tafel liggen, wordt er maar liefst een kwart bezuinigd op plattelandsontwikkeling. Dat is juist de pot waaruit onder meer het natuur- en landschapsbeheer betaald wordt.

Als de lidstaten hiertoe besluiten, legt dit een enorme druk op het behoud van natuur en landschap op het platteland. Plattelandsontwikkeling is onontbeerlijk om het boerenland leefbaar te houden voor mens en natuur, schrijven de clubs aan Rutte. De organisaties vinden dat er bezuinigd zou moeten worden op subsidies met negatieve milieu-effecten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden