Driebonensalade (met oosterse dressing)

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Alle goeie dingen bestaan in drieën. Aardappelen-groente-vlees. De drie gratiën. De drie musketiers. Het cocktailtrio. K3. 3D. Charlie's Angels. De drie biggetjes. De drie aapjes van horen, zien en zwijgen. Kwik, Kwek en Kwak. En dan vergeet ik nog bijna de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Driemaal is scheepsrecht. Een ezel stoot zich geen driemaal aan dezelfde steen. Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei maar drie ei is een paasei.

Driewerf hoezee.

Alleen de driebonensalade, die blijft in ons land toch een beetje achter, zeker vergeleken met de mate van spreekwoordelijke gemeengoedheid in de Angelsaksische wereld. "I'm a man", schreef columnist William E. Geist in New York Times Magazine. "Men cook outside. Women make the three-bean salad. Amen. That's the way it is and always has been, since the first settlers of Levittown."

Mannen barbecuen en vrouwen maken de sla, dat zeggen wij net zo goed. Maar bij ons is sla gewoon sla, maakt niet uit wat voor sla. In ieder geval nooit die archetypische driebonensalade, terwijl dat toch heus zo'n navolgingswaardige uitvinding is. Een salade op basis van drie soorten bonen: fleurig, voedzaam, snel klaar en indien voorzien van de juiste dressing nog heerlijk ook. Ter afsluiting van deze bonenmaand wil ik bij deze een warm pleidooi houden voor de driebonensalade. Elke combi mag, maar drie verschillende kleuren is wel zo gezellig. Blikken strekken tot aanbeveling, qua makkelijk, maar ik trek de grens bij groen spul: sperziebonen uit blik zijn vies, net als doperwtjes. Dan liever diepvries of, welja, uit Kenia ingevlogen verse.

Dressing

6 eetl olijfolie

6 eetl witte wijnazijn

2 volle eetl suiker

1 volle eetl versgeraspte gember

1 rode peper

1 sjalotje

¿ eetl venkelzaadjes

zout & peper uit de molen

Tips

De dressing kunt u prima vooraf maken en in het pannetje laten staan, dan kunnen de smaken zich alleen maar verder verdiepen. En dan gewoon weer even opwarmen voor u hem over de salade giet.

Ook de salade zelf kunt u rustig uren van tevoren maken. Serveer alleen nooit koelkastkoud maar altijd op kamertemperatuur.

Lekker bij geroosterde kip uit de oven.

Dressing: snipper de rode peper en het sjalotje. Doe samen met alle overige dressing-ingrediënten in een steelpan, breng aan de kook en laat al roerend een minuut koken tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit.

Zelf hou ik meer van haricots verts, want die eten eleganter en zijn sneller gaar, maar neem gerust sperziebonen. Halveer ze en blancheer in een paar minuten beetgaar in een pan met kokend water en wat zout. Giet af en doe even in een kom met ijswater, dan blijven ze mooi knalgroen. Spoel de blikbonen in een vergiet goed af onder de kraan tot al het schuim weg is. Voeg de drie soorten goed uitgelekte bonen samen in een kom. Snij de lente-ui in dunne ringetjes en voeg toe. Giet de nog warme dressing erbij, schep alles goed door elkaar en laat de smaken minstens 1 uur intrekken.

Zelf maken?

Nodig voor 4 personen:

250 g haricots verts of sperziebonen (vers of diepvries)

1 blik kikkererwten of witte bonen (netto: 240 g)

1 blik rode kidneybonen (netto: 240 g)

2 lente-uitjes

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden