Drie wijzen stellen orde op zaken bij UWV

amsterdam – Een driekoppige commissie van wijzen gaat meekijken over de schouders van het bestuur van uitkeringsinstantie UWV. Ze moet aangeven hoe UWV zijn uitgaven beter in de hand kan houden.

Demissionair minister Donner (sociale zaken) maakte gisteren bekend dat het driemanschap bestaat uit Anne-Willem Kist (voorzitter van de raad van advies Nederlandse Zorgautoriteit), Harm Bruins Slot (voorzitter van KWF Kankerbestrijding) en Martin van Rijn (bestuursvoorzitter van pensioenfonds PGGM). Hun formele opdracht is om voor 1 december ’advies uit te brengen over de mogelijkheden, beperkingen en verbeteringen van de sturing binnen het UWV’.

Ook de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) bekijkt de risicobeheersing binnen haar organisatie.

De maatregelen volgen op een enorme overschrijding van het budget voor reïntegratie van werklozen en arbeidsongeschikten. In juni bleek dat het UWV 89 miljoen euro te veel had uitgegeven om werklozen aan de slag te helpen. Dat was veel meer dan de overschrijding van 35 miljoen euro die in maart al bekend werd. De Tweede Kamer reageerde toen al boos en eiste meer controle.

De uitkeringsinstantie is bij sommige politieke partijen toch al niet populair en meermalen is gesuggereerd het UWV op te doeken. Bovendien zijn er al jaren twijfels of al het geld dat de staat stopt in reïntegratie – via UWV én gemeenten – voldoende oplevert.

Volgens Donner is de overschrijding in 2009 en begin dit jaar ontstaan, toen het instituut bezig was met een fusie met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) en de werkloosheid snel opliep. „Op tal van terreinen is goed werk verricht om werklozen snel te helpen. Het kan echter niet zo zijn dat de begroting zo fors wordt overschreden”, aldus Donner.

UWV-topman Joop Linthorst erkent dat de overschrijding voorkomen had moeten worden, maar stelt dat van zijn organisatie de laatste jaren ’heel veel is gevraagd’. Hij benadrukt dat het UWV ondanks de extra uitgaven zijn totale budget niet overschrijdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden