Drie wereldkampioenen

Het was alsof de mevrouw van Air France gevoel voor verhoudingen had. Alsof ze aan alle andere reizigers duidelijk wilde maken dat je stervelingen en kampioenen hebt. Mensen en half-goden.

Mart Smeets

Dus had ze, in wijsheid of per toeval, de drie mannen naast elkaar gezet tijdens de vlucht Parijs-Lorient. Op de stoelen 3a, b en c.

Terwijl de andere reizigers zich in de uiteraard te kleine stoeltjes wurmden om deze tormentering te ondergaan, schoven de drie aan en kletsten wat. Het ging over het weer, naar ik begreep. Dus ook wereldkampioenen praten over regen en storm, net als wij, de anderen.

Links op de hoek zit Rudi Altig, vurig pleitbezorger van de Duitse wielrennerij. In 1966 legde hij in een gemeen sterke sprint de loper voor zichzelf uit door Jacques Anquetil en Raymond Poulidor te verslaan (uiteraard in die volgorde).

Het heette toen zo te zijn, dat de Duitse wereldtitel, in Duitsland behaald, met goedkeuring van Anquetil gebeurde. Mooie Jacques gaf graag cadeautjes weg en had al veel hulp van de onwaarschijnlijk krachtige Altig gekregen. Dus...

In het midden zat Fransesco Moser, de uit graniet gehouwen Italiaan. Mosers WK-moment vond plaats in 1977 in San Cristobal in Venezuela. Hij won de regenboogtrui omdat de snelste en sterkste renner van die dag, de Duitser Didi Thurau van zijn sponsor niet mocht winnen.

Dit olijke domhoofd, een ijsverkoper uit België, vond dat er flinke reklame op het wielershirt van zijn poulain moest staan en op de 'arc-en-ciel' mocht toendertijd niets of bijna niets geplakt worden. Dus...

Rechts zat de smalle, brildragende en nog altijd zeer magere Maurizio Fondriest. Hij werd wereldkampioen in Ronse in 1988 nadat de kemphanen Steve Bauer en Claude Criquielion tegen het asfalt gesmakt waren. Die valpartij en de bijna volksopstand die erop volgde in België (Bauer's huis in Zaventem diende door de Rijkswacht beschermd te worden) overschaduwden de winst van de toen nog jonge Italiaan. Dus...

Ze zaten met zijn drietjes en spraken eerst over het weer en toen over andere zaken. Over fietsen en gezondheid, over auto's en vrouwen, over de breekbaarheid van het bestaan.

Drie wereldkampioenen naast elkaar.

Na enige tijd viel Moser in slaap, ging Fondriest een Italiaanse krant lezen en zocht Altig in meegebrachte papieren op waar hij verbleef tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen van Plouay.

Niet veel mensen in het vliegtuig hadden deze situatie door. Voor vrijwel alle andere reizigers zaten er drie mannen naast elkaar. De mevrouw van Air France die de instapkaarten had uitgedeeld had eens moeten weten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden