Drie versies van De Nachtwacht voor tv-drama

zeist – De met verf besmeurde hand van de jonge Rembrandt streelt de wang, rode krullen en blanke schouder van zijn geliefde Saskia van Uylenburgh. Verliefd kijken ze elkaar in de ogen; zij in een lange, barokke jurk met korset, hij in een ouderwetse halflange broek met kousen. Locatie: Slot Zeist. Na dit intieme moment stopt de film, worden de verfresten van haar schouder met make-up weggeveegd en zegt regisseur Marleen Gorris dat Rembrandt Saskia nog iets langer in de ogen moet kijken.

Deze scene werd gisteren tot drie keer toe opgenomen voor de serie ’Rembrandt en ik’, die vanaf januari op Nederland 1 is te zien. Deze vier-delige dramaserie van de EO en Eyeworks toont het leven van de schilder vanuit het perspectief van vier personen, de ’ikken’ uit de titel. Dit zijn Saskia van Uylenburgh (Rembrandts vrouw), leerling Govert Flinck, dochter Cornelia en concurrent Jan Lievens.

In de serie schildert Rembrandt aan ’De Nachtwacht’. Production Designer Florian Legters maakte met behulp van Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering drie versies van het meesterwerk: schets, half afgeschilderd en de uiteindelijke versie. Darnaast komen 220 andere schilderijen in beeld, veelal gemaakt door studenten.

De televisieserie moet volgens Moniek Kramer, een van de schrijvers van het script, geen letterlijke reconstructie van Rembrandts leven zijn: „Het gaat niet om jaartallen, maar om het drama”. Kramer schreef het deel vanuit het perspectief van Saskia van Uylenburgh, die wordt gespeeld door Sophie van Winden.

Dragan Bakema vertolkt de jonge Rembrandt, Michiel Romeyn speelt de oude. Regisseur Gorris schreef het scriptdeel vanuit het perspectief van Rembrandts dochter Cornelia. „Iedereen kent zijn zoon Titus, maar Cornelia is vrijwel onbekend. In de serie ziet haar vader haar als een model en niet als mens, want Rembrandt keek vooral als schilder.”

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 – 1669) leefde vierhonderd jaar geleden, de serie wordt opgenomen in het 21ste eeuwse Friesland, Dordrecht, Amsterdam en Slot Zeist. Om het historisch kloppend te maken, moeten kostuums, locaties en rekwisieten passen bij de tijd. Twee dagen voor de opname van de viering van het Kerstfeest wees historica Marijke Spies erop dat in het 17de-eeuwse Nederland geen Kerst werd gevierd. Het feest is daarop ijlings vervangen door Driekoningen, vertelt Kramer.

’Rembrandt en ik’ is vanaf 24 januari 2011 te zien bij de EO.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden