Drie verpleeghuizen nieuw op Inspectielijst ondermaatse zorg

Op de 'zwarte lijst' met verpleeghuisinstellingen die ver beneden de maat presteren, prijken nog maar 35 zorgorganisaties, 115 minder dan toen de lijst begin juli werd gepubliceerd. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) gisteravond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Dat het aantal nu zoveel lager uitvalt, komt vooral doordat één categorie niet meer op de lijst voorkomt. Werden aanbieders eerst nog van nummer 1 - de laagste waardering - tot en met 4 gerangschikt, nu is die laatste categorie, waarbij de Inspectie alleen nog een vinger aan de pols hield, geschrapt.

Van de elf aanbieders die eerder met een 1 op de lijst stonden, zijn er vijf over. Eerder bleek al dat Evean, Amstelring, IJsselheem, WZH, Florence en de Zorggroep Groningen zouden 'promoveren'.

Vrijdag werd van Avondrust in Opheusden duidelijk dat ze met een 1 in de laagste regio was beland. Uit de update blijkt dat ook Care Residence Zonnestraal uit Hilversum en de Haagse stichting Cato daarbij komen, wat het totaal nu op acht brengt.

Kregen in juli nog 38 organisaties een '2', nu zijn dat er nog maar acht. Drie degradeerden, acht stegen op de lijst en maar liefst negentien, met name kleine, organisaties verdwenen van de lijst.

Wie met een 1 op de lijst staat, valt onder intensief vervolgtoezicht, wat betekent dat er in korte tijd bestuurdersgesprekken en onaangekondigde bezoeken plaatsvinden. Bij een 2 is dat minder intensief, en bij een 3 wacht de Inspectie nog op een verbeterverslag.

De publicatie leidde eerder tot hevige kritiek uit de sector. Branchevereniging ActiZ noemde de publicatie onverantwoord, vanwege de gevolgen voor de verpleeghuizen, de medewerkers en de patiënten. Kritiek was er ook omdat de Inspectie destijds de stand van zaken van 15 maart publiceerde. Veel instellingen zeiden al verbeteringen te hebben doorgevoerd. Sommige zijn naar eigen zeggen om deze reden van de lijst verdwenen.

Careyn, dat deze zomer Trouw een week lang in Utrecht welkom heette, krijgt de komende tijd als enige organisatie op de lijst een interventieteam met externe adviseurs over de vloer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden