Drie uur gymles per week blijkt te kostbaar

basisschool | Een uurtje gym erbij betekent 2200 nieuwe gymzalen. Ook de inzet van speciale leraren is een heikel punt.

LAURA VAN BAARS en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

Drie keer per week gymles op de basisschool is een mooi idee, maar wordt onbetaalbaar. Onderzoeksbureaus Regioplan en Mulier Instituut berekenden in opdracht van het ministerie van onderwijs wat het zou kosten om alle basisschoolkinderen, inclusief de kleuters, drie keer in de week drie kwartier te laten gymmen.

Nederlandse kinderen gymmen gemiddeld 86 minuten per week. Nauwelijks twee lesuren dus. De kwaliteit van de lessen wisselt. Op eenvijfde van de scholen (het gaat om ongeveer 400.000 leerlingen) geeft de juf of meester de gymles en niet een gespecialiseerde gymdocent. Sinds de laatste meting in 2013 is er volgens onderzoeker Jo Lucassen van het Mulier Instituut weinig verbeterd in het gymnastiekonderwijs.

Als gespecialiseerde gymleraren drie uur per week les zouden geven, kost dat 790 miljoen euro in vier jaar. Er zouden niet alleen bijna 6000 extra gymleraren aangenomen moeten worden, maar ook zo'n 2200 nieuwe gymzalen nodig zijn. "Hiervoor bestaat momenteel geen dekking", schrijft staatssecretaris Dekker in zijn brief bij het rapport aan de Kamer. "

Er kunnen nu geen nadere stappen voor meer bewegingsonderwijs worden gezet." Een teleurstelling, want Dekker en de Tweede Kamer willen dat gymles op de basisschool wettelijk geregeld wordt, net als op de middelbare school waar verplicht twee lesuren gegeven moeten worden. De vereniging van gymleraren KVLO is niet verrast door de hoge kosten.

"Begin nu gewoon met twee uur per week door een bevoegde gymleraar te geven", adviseert voorzitter Cees Klaassen. Uit het onderzoek blijkt dat twee uur gymles per week door een echte gymleraar 200 miljoen extra voor vier jaar kost. "Dat is wel betaalbaar", vindt Klaassen. Het geld moet besteed worden aan 180 nieuwe gymlokalen en ruim 3000 extra gymleraren. Staatssecretaris Dekker schuift de beslissing hierover door naar een volgend kabinet.

Gymnastiekonderwijs kon tot 2005 gewoon door iedere juf of meester gegeven worden. Sindsdien moet een leraar op de pabo een specialisme in gymles behaald hebben. Op 80 procent van de scholen werken professionele gymleraren die de academie voor lichamelijke opvoeding gedaan hebben. De KVLO wil dat alleen alo-afgestudeerden voortaan gymles geven. De basisscholen zijn daar minder enthousiast over. Zij willen zelf bepalen of ze hun geld aan bevoegde gymleraren of andere projecten uitgeven als muziek- of kunstonderwijs.

Onderzoeker Lucassen waarschuwt voor ongelijkheid: "Op het platteland liggen de gymzalen verder weg en werken minder bevoegde gymleraren. Kinderen krijgen daar vaker gymles van de juf of meester. Het is bekend dat die minder aandacht besteden aan kinderen met motorische achterstanden. Gymleraren plannen meer. Dat is belangrijk voor het leren samenwerken, helpen en afspraken maken met anderen. Gymles gaat niet alleen om motoriek, maar voor een groot deel om sociale ontwikkeling. Als je het in de wet regelt, kan het gymonderwijs voor alle kinderen hetzelfde zijn."

undefined

gymbeleid is nu NOG aan de school

Op 73 procent van de scholen werden in het schooljaar 2014-2015 minimaal twee lesuren per week aan gym besteed. De Tweede Kamer vindt dat kinderen meer beweging op school nodig hebben. Kleuters hebben per week in ieder geval 9 momenten waarop zij buitenspelen of gymmen, meestal onder leiding van de juf. Uit onderzoek blijkt dat kleuters die professionele gymlessen krijgen, maanden motorische voorsprong hebben op kinderen die van de 'gewone' leerkracht gymles kregen. Sommige scholen wisselen hun lessen de hele dag door af met bewegen, omdat ze ervan overtuigd dat zijn dat dit de leerprestaties van kinderen verbetert, ze winnen aan zelfvertrouwen en hun sociale vaardigheden verbeteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden