Drie tentoonstellingen voor een kerstvakantie in Brussel

Je kunt natuurlijk eerst de nieuwste outfit van Manneken Pis gaan bekijken en een veel te dure wafel eten op de Grote Markt. Na, of in plaats van, deze verplichte nummers biedt Brussel deze weken ook drie tentoonstellingen die bij uitstek geschikt zijn voor een (kerst)vakantiedag.

HET LAATSTE CONTINENT

Zijn enige zee-ervaring bestond uit de veerboot Oostende-Dover. Toch vertrok op 16 augustus 1897 de 31-jarige Adrien de Gerlache vanuit Antwerpen met de Belgica en een negentienkoppige bemanning om Antarctica te ontdekken, zo'n beetje het enige deel van de wereld dat toentertijd nog een mysterie was. Koning Leopold II was niet enthousiast. Mannen als De Gerlache waren harder nodig in Afrika, vond hij. De ontdekkingsreiziger was het niet met hem eens. “Ik wil de Belgische vlag laten wapperen boven de mysterieuze bevroren vlakten van de andere hemisphere. Is dat geen nobele ambitie?”

Maart 1898 liep de Belgica (met aan boord onder meer de Noor Roald Amundsen) vast in de Antarctische winter. Het schip kon, maandenlang, voor- noch achteruit. De bemanning legde zich snel bij de situatie neer. Ze pakten het schip in sneeuw om het binnen warm te houden en bestudeerden het ijs en de sterren. Honger hadden ze niet (er was genoeg meel en gezouten vlees, ieder bemanningslid kreeg bovendien eens per week een halve kilo suiker of boter, een ons tabak en een doosje lucifers), maar ziek werden ze wel. Door de kou (in mei, hartje winter was het minus 37 graden) en het gebrek aan daglicht. Hun huid werd groenachtig geel, hun hartslag onregelmatig en ze leden aan slapeloosheid afgewisseld met nachtmerries.

Met de komst van de zomer begon het ijs wel te smelten, maar niet genoeg. Begin 1899 besloten de expeditieleden zich een weg door het ijs te hakken. Zevenhonderd meter verder stroomde het water. Het kostte drie weken hard werken om de vrijheid te bereiken. Precies een jaar na het begin van de tocht voer de Belgica weer.

'Het laatste continent' vertelt het fascinerende verhaal van deze tocht. Letterlijk, want aan het begin krijgt iedere bezoeker, door middel van een walkman, zijn eigen verteller mee. Er zijn verschillende versies voor volwassenen en kinderen. Maar allebei kunnen ze het gekraak horen van het opkruiende ijs, de kleine ruimte zien waar de bemanning zich moest zien te verpozen en de mist ervaren die maandenlang een verblindend effect had.

Saillant detail: De Gerlache's achterkleinzoon Henri vertrekt op 19 december naar de zuidpool om de Vinson (5140m) te beklimmen.

Het laatste continent. Esplanade. Jubelpark. Tot 28 februari. Dagelijks van 10 tot 19 uur. Entree: 300 frank, tot 18 jaar 250.

VAN MENS TOT MENS

Homo zappensis. Misschien, besluit de tentoonstelling 'Van mens tot mens. Onze evolutie', is dat wel de naam waaronder wij straks, over 5,2 miljoen jaar, bij onze nakomelingen bekend zullen zijn. Twee voor de televisie onderuitgezakte figuren maken verdere uitleg overbodig.

Het is bepaald geen nieuw thema dat in het Museum voor Natuurwetenschappen wordt aangesneden, het ontstaan van de mens. Bijzonder origineel is echter de manier waarop dit moeilijke onderwerp voor een breed publiek (van alle leeftijden) inzichtelijk wordt gemaakt.

Ook hier krijgt de bezoeker zijn eigen verteller mee in de vorm van een walkman. Anders dan bij 'Het laatste continent' echter kan hij de informatie die hij wil krijgen zelf sturen. Met een druk op de knop kan hij de vraag of hij meer wil weten al dan niet bevestigend beantwoorden. Ondertussen kan hij op bezoek in de werktent van de beroemde antropoloog Richard Leakey, kan hij 'Lucy' bekijken (de reconstructie van de zogeheten australopiticus afarensis, de oudste mensachtige, die vermoedelijk dateert van vier miljoen jaar geleden) en een krachtproef met een Neanderthaler aangaan.

Vier grote zogeheten diorama's geven een beeld van de mens in verschillende stadia van ontwikkeling omringd door dieren en planten uit dezelfde tijd. Een wetenschapper vertelt, vanaf een scherm, de bezoeker de nodige details. Zo heeft professor Alan Walker het over de Homo Erectus (ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden) en het skelet van de Turkana-jongen dat hij in Kenia vond. Hij was waarschijnlijk pas elf, die jongen, toen hij overleed, maar wel 1.60 m lang. Hij had relatief grote hersens, maar praten kon hij nog niet. Dat zou nog een jaartje of wat duren.

“Bijzonder didactisch en aantrekkelijk” prijst de tentoonstelling zichzelf in een folder aan en dat valt slechts te beamen.

Van mens tot mens. Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29. Tot 15 maart. Dinsdag-zaterdag: 9.30-16.45, zondag tot 18 uur. Entree: 300 frank, tot 18 jaar 200.

DE MOOISTE POPPEN VAN DE WERELD

Niet educatief verantwoord, maar gewoon leuk is de tentoonstelling in de prachtige Solvay-bibliotheek, een van de mooiste art deco-gebouwen van Brussel. Poppen spelen hier de hoofdrol, in diverse soorten en maten.

Groot zijn de wassen beelden die vanuit het Parijse Grevin Museum zijn overgebracht. Historische (koning Leopold, Karel de Stoute) en minder historische figuren (Gerard Depardieu, Picasso) zijn er te bezichtigen, naast een werkatelier waar de totstandkoming van een beeld kan worden gevolgd. Daar blijkt dat de term de lading meestal de lading niet dekt. Alleen de zichtbare lichaamsdelen worden van was gemaakt, de rest bestaat uit hars. Alleen Marilyn Monroe en Claudia Schiffer zijn volledig uit was opgetrokken. En de laatste werd dan ook nog eens hoogstpersoonlijk door Karl Lagerfeld gekleed.

Een stuk kleiner zijn de porseleinen poppen van de Duitse Ruth Treiffesen. Het zijn duidelijk gevallen van 'kijken mag, aankomen niet', om mee te spelen zijn ze duidelijk gewoonweg te teer. Maar mooi zijn ze, zonder meer.

De mooiste poppen van de wereld. Bibliotheek Solvay, Leopoldpark, Belliardstraat. Tot 1 februari 1998. Dinsdag tot zaterdag 13-18, zondag 10-18. Entree: 300 frank, tot 16 jaar 150 frank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden