Drie redenen om met een boekje naar buiten te gaan

Moestuinkalender, Annemarieke Piers en Claudette Halkes, 9,95 euro

'De lente is het geluk in de lucht', schreef de Franse schrijfster Diane de Beausacq. Reden om naar buiten te gaan, vindt ook uitgeverij Snor. Ze komen met natuursuggesties voor rondom het huis en verder weg. De twee oprichters van Snor, Annemarieke Piers en Claudette Halkes, stelden de Moestuinkalender samen. Het principe spreekt voor zich: hoe kom je tuinierend het jaar door? De auteurs beschrijven per maand welke gewassen je kunt zaaien, welke oogsten. En elke week van het jaar krijgen we suggesties voor een tuinklusje: slakkenjacht bijvoorbeeld, in de derde week van januari. Aardappels voorkiemen, de laatste week van februari. Met stappenplan en al. Snel aan de slag als je deze zomer van je eigen kervel en koolrabi wilt eten.

Het hele jaar door op stap, Annemarieke Piers, 14,95 euro

Piers maakte, in samenwerking met Natuurmonumenten, ook het boek 'Het hele jaar door op stap'. Voor de dagen waarop je eens verder wilt kijken dan de omheining van je moestuin. In deze vrolijke gids staan vijfentwintig tochten beschreven. Een fietstocht, huifkartocht, boottocht, maar vooral voettochten. Ze zijn allemaal geschikt voor kinderen. Piers en haar kroost wandelden heel wat af, in alle uithoeken van Nederland en in elk jaargetijde. De mooiste vondsten staan beschreven: hoe je er komt, wat er te zien is, waar je kunt stoppen voor een ijsje - of een biertje voor papa. Welke dieren je tegen het lijf kan lopen en waar je die zoal aan herkent. Zo leidt een wandeling door het Groningse Dwingelderveld, waar de kleintjes in de drassige weidegrond kunnen speuren naar sporen. Keutels, braakballen, hoefafdrukken. Of kunt je kiezen voor een vleermuizentocht in het schemerduister bij het landgoed van Kasteel de Haar, ten westen van Utrecht. Ook voor de terugkerende strijd (We willen niet wandelen!) met de kinderen geeft Piers tips. Ze paait ze met lekkers, of lokt ze het bos in met de smoes dat 'die weg korter is'. Ze stelt de zee in het vooruitzicht, zonder te vertellen over de wandeling erheen. En 'als ze eenmaal tussen de bomen, in het zand, op de hei of in de sneeuw lopen, vergeten ze de tijd en denken ze zelfs niet meer aan hun Playstation of Xbox.' Meer kan een ouder zich niet wensen.

Pocket Herbarium, Maartje van den Noort en Saskia de Valk, 14,95 euro.

Het derde boekje is op zakformaat. 'Herbarium', heet het: de Latijnse term voor 'verzameling gedroogde planten'. Kunstenaar Maartje van den Noort en ruimtelijk vormgever Saskia de Valk zijn de bedenkers van de pocket, waarin je 'herinneringen bij elkaar kunt houden'. Eigenlijk gewoon een schriftje dus. Om bloemen in te drogen en gedachten in vast te leggen. Met het verschil dat de twee vrouwen alvast wat bladzijden gevuld hebben, met foto's en tekeningen van planten, flarden natuurfeitjes (Kiemen, hoe werkt dat? Wat is fotosynthese ook alweer? Welke bloemen zijn beschermd, en moeten we dus laten staan?) en hersenspinsels van bekende schrijvers. Zoals van Johann Wolfgang von Goethe: 'Het moeilijkst om te zien is wat recht voor je is'.

www.uitgeverijsnor.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden