Drie prachtige engelen

,,Er waren eens drie prachtige meiden, die naar de politieacademie gingen. En ze werden elk op heel gevaarlijke klussen gezet. Maar ik heb ze daarvan afgehaald en nu werken ze voor mij.'' Wie deze beginwoorden van een Amerikaanse televisieserie herkent en nu uitroept 'Mijn naam is Charlie' verraadt dat hij of zij op z'n minst een drietje in de leeftijd heeft staan.

Ach ja, Charlie's Angels, die successerie van de Tros aan het begin van de jaren tachtig. Kelly, Sabrina en Jill, de drie medewerksters van Townsend Detective Agency. Die uiteindelijk altijd weer aan het zwembad veilig 'thuis' kwamen bij hun baas die nooit iemand te zien heeft gekregen. Trouwens van wie was toch die bekende sonore stem, die de beginwoorden uitsprak? Een tip: hij zou jaren later uitgebreid in beeld komen als magnaat in een 'familiedrama' dat zich in Denver afspeelde.

Maar terug naar de drie engelen. Een jaar lang hebben ze het maar met elkaar uitgehouden: Jaclyn Smith (de donkere vamp Kelly Garrett), Kate Jackson (de pientere Sabrina Duncan) en de nog immer bekende Farrah Fawcett-Majors (de atletische blondine Jill Munroe). Er kwamen vervangers, maar het werd nooit meer zoals met die drie van het begin. Jaclyn dook in de miniserie Rage of Angels nog eens een keer op als de maîtresse van een presidentskandidaat (duidelijk geïnspireerd op John F. Kennedy) en Kate was de zielige echtgenote die in Making Love in de steek wordt gelaten voor een man (Harry Hamlin van LA Law).

Farah, net als de andere twee inmiddels begin vijftig, weet het nog steeds tot de cast van de speelfilm te schoppen. Sinds de Angels heeft ze echtgenoot Lee Majors (voor de dertigplussers: De man van zes miljoen) aan de dijk gezet omdat ze niet meer om halfzeven thuis wilde zijn om zijn eten op te dienen (het stond echt in haar contract!). Na nog een paar ongelukkige liefdes is Farah weer op zichzelf. Maar nog immer met die berg haar van L'Oreal/Schwarzkopf.

Te bedenken dat we ze dezer dagen weer bij elkaar in een speelfilm hadden kunnen zien. Want ze zijn begin dit jaar gevraagd voor Charlie's Angels - The Movie, die momenteel een kassucces is in de Verenigde Staten en dezer weken ook in Nederland te zien zal zijn. Maar ze sloegen alle drie een aanbod (van 250000 gulden) af voor drie uurtjes filmset. Jackson wilde nooit meer samen met de andere twee in een Angelrol en wenste alleen een rol als schurk tegenover hen. En Smith, die een eigen modelijn heeft bij de Amerikaanse Hema, wil ook niet terugkijken.

Dus zijn de nieuwe Angels drie sterren van de jaren negentig geworden: Drew Barrymore, Camaron Diaz en Lucy Liu. Ofwel, in de genoemde volgorde: het kindsterretje uit E.T., dat via drank en drugs weer is opgekrabbeld; de diva, die in Something about Mary heeft laten zien dat je met een spermakwakje ook een leuke kuif kunt modelleren; de ijzige advocate, die in Ally MacBeal hoofdrolspeler Calista Flockhart een tongzoen geeft. Ze zijn Dylan, 'de ongetemde Angel', Natalie, 'de verstandige Angel' en Alex, 'de sexy Angel'. Ze zeggen de grootste eerbied te hebben voor hun roemruchte voorgangers. ,,We zouden nooit iets hebben gedaan waarmee we de Angels of de Agency te schande maken'', zei Barrymore bij de introductie van de speelfilm. ,,We brengen een hommage aan de serie'', vulde Liu aan.

Overleeft een fan van de oude Angels een bezoek aan de speelfilm? Misschien kan het oordeel van Mike Pingel een leidraad zijn. Pingel heeft een website (www.charliesangels.com) aan de serie van weleer gewijd en zegt nu: ,,Ze brengen een nieuw millenniumgevoel over. Ze hebben een carrière en een relatie. Ze delen een doodschop uit terwijl ze met hun gsm bellen. Ze zijn hightech en kunnen ook een soufflé maken. Ze zijn volmaakt.''

O ja, en die stem is van John Forsythe. Ofwel Dynasty's Blake Carrington. Oh, Dynasty... Krystle, Alexis, Steven, Sammy-Joe... Ook zo'n prachtig jaren tachtig product. Niet te hopen dat Aaron Spelling daar ook weer een speelfilm van gaat brouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden