Drie op een rij

Bakkeren-Bertens verkeren momenteel in blakende vorm, in drie weken tijd schreven ze evenzovele toernooien op hun naam. Het begon met de finale van de MK viertallen, die ze met hun teamgenoten Jacobs-Schollaardt en Bruggeman-Paulissen glansrijk wonnen. Meteen daarna reisden ze af naar Japan voor het NEC-toernooi. In een spannende finale versloegen ze daar, samen met Jacobs-Schollaardt, een sterk Pools/Russisch team. En afgelopen weekend kwam de slagroom op de taart. Bakkeren-Bertens wonnen onder de naam Orange Green, deze keer samen met Brink-Drijver, het Witte Huis invitatie-toernooi.

Hun overwinning heeft op diverse momenten aan een zijden draadje gehangen. Dat begon al in de voorronde. Aanvankelijk zag het er niet al te rooskleurig voor hen uit, maar na een 25-1 (!) overwinning op nota bene Zia in de voorlaatste ronde van de voorronde en een 20-10 overwinning op Lavazza (met Bocchi-Duboin) in de laatste ronde bleken Zia en Orange Green op de gedeelde tweede plaats te staan! Het onderlinge duel besliste in het voordeel van Orange Green. Hierna moest het in de kruisfinale tegen Ventin. De halve finale bestond uit 2 helften van 14 spellen. In de eerste helft werd Orange Green op een behoorlijke achterstand gezet, 44-19 voor Ventin.

In de tweede helft wist Orange Green de rollen om te draaien. Die omkeer kwam met dit schitterende spel van Brink (zie diagram 1).

1) Relay

Na twee relays, zag Drijver af van zijn slemaspiraties en dacht het eindcontract vast te stellen op 4. Zuid kwam plotseling tot leven met een doublet. Dat geloofde Brink niet helemaal en verdubbelde de inzet met een gedurfd redoublet! Nu moest hij dat even waarmaken....

Noord kwam uit met V, A, getroefd door zuid. Zuid speelde V na (kleine harten helpt niet), voor de aas van Brink. Hij speelde nu een kleine schoppen naar de boer en de vrouw van zuid, die weer harten naspeelde voor de 7 op tafel. Schoppen van tafel voor de aas van Brink en een schoppen getroefd met 10.

Hoe verder? Als u naar diagram 2 kijkt, lijkt het erop dat je nog twee slagen moet verliezen, omdat je in de dummy opgesloten zit. Brink vond een elegante oplossing: hij troefde een kleine ruiten! Hierna trok hij de laatste twee troeven van zuid (in dummy 109 weg) en speelde klaveren naar de tien, noord maakt alleen nog H. Zuid had misschien nog een mistgordijn op kunnen trekken door HV8 bij te spelen: de leider zou dan kunnen denken dat noord 10 nog vrij had (in dat geval mislukt de speelwijze van Brink). Aan de andere tafel werd na een soortgelijke verdediging de winnende speelwijze niet gevonden en ging 4 (ongedoubleerd) uiteindelijk één down. Orange Green won de tweede helft met 50-19, waardoor ze met 69-63 won. In de finale was Ierland de tegenstander (Ierland had in de andere halve finale Frankrijk uitgeschakeld). Het moraal was bij Orange Green toen al zo hoog, dat het niet meer stuk kon.

Als je goed speelt, trek je ook het geluk aan. Een oude bridgewijsheid die zeer van toepassing was op het volgende spel (zie diagram 3).

1) Zwakke twee in schoppen2) Relay

3) Minimum, ergens korte kleur

4) Singleton in ruiten

Ondanks de 6-3 fit in schoppen koos Brink voor 3SA. Hij werd beloond toen west een moeilijke start had en uiteindelijk een kleine harten op tafel legde. Hierna maakte Brink zes schoppenslagen, twee hartenslagen en een ruitenslag. Aan de andere tafel ging het bieden:

1) Multi (zwakke twee in harten of schoppen)

2) Relay

Hier koos de Ierse zuid voor 4. Was dat nu maar in de zuidhand gekomen, dan was dat, na een hartenstart van west, ook wel gemaakt. Nu moest oost uit. Hij koos voor A en speelde hierna harten voor vrouw en heer, harten na voor de aas van zuid, H (laatste harten weg in noord). De leider had nu het contract kunnen maken door V eruit te troeven, maar daar geloofde hij niet in. Hij zette zijn geld op het goed zitten van A, maar toen west die had, was hij één down.

Zuid gever, allen kwetsbaar

742

-

B764

HV9872

A963

AHB84

-

B643

B5

1073

AH1095

A105

HV108

V9652

V832

-

...opgesloten in oost?

-

-

B764

H98

9

HB8

-

B64

-

-

AH1095

105

H

96

V832

-

West gever, NZ kwetsbaar

AV5432

873

8

B95

10

H1052

9654

AV102

B98

B96

AV7

7643

H76

AV4

HB1032

H8

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden