Drie op de vier gemeenten snoeien in het stadsgroen

ANJEL PUNTE

Het stadsgroen staat onder druk. Dat stelt stichting Iverde na een onderzoek onder 200 gemeenten. "Drie op de vier gemeenten bezuinigen flink op het onderhoud en de aanleg van parken en groenstroken", zegt woordvoerder Mireille van Velde van de stichting die de bewustwording van de waarde van 'openbaar groen' wil bevorderen.

Het groen zal de komende jaren een versobering ondergaan die in sommige gevallen leidt tot het vervangen van plantsoenen door bijvoorbeeld grasvelden. Het onderzoek, uitgevoerd door Veldwerk Optimaal, voorspelt boze burgers die gaan klagen over de verwildering van hun woonwijk.

De stichting ergert zich aan de kortetermijnvisie van gemeenten en spreekt van kapitaalvernietiging. "Het groen in onze steden hebben we jarenlang opgebouwd. Als we het nu afbreken, gaan we dat op termijn in de portemonnee voelen." Zo zouden zieken eerder genezen met groen om hen heen, presteren jongeren beter op school en voelen burgers zich veiliger met hier en daar een struik of boom. Ook de daling van de huizenprijzen mag volgens de stichting niet onderschat worden. Huizen in een groene wijk zijn doorgaans meer waard dan in een kale, grijze omgeving.

Met 93 procent extra bezuinigingen na 2011 spannen de grootste gemeenten de kroon. Gevolgd door de middelgrote gemeenten met 75 procent en de kleinste categorie met 67 procent. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van half maart hoopt stichting Iverde de bezuinigingen op stadsgroen een halt toe te roepen.

In hoeverre de door premier Rutte gewenste participatiesamenleving zich hardmaakt om groen te behouden, is niet meegenomen in het onderzoek. Net als alternatieven waarbij het onderhoud wordt overgedragen aan andere partijen. Een voorbeeld hiervan zijn gemeenten die naar Amerikaans model hun rotondes verhuren. Bedrijven die de plek huren, draaien op voor de kosten van onderhoud ervan. In ruil mogen ze er een (klein) reclamebord plaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden